Громада зацікавлена в здорових жителях. Реформи в медичній сфері неминучі

Юлія Гуш  |  Субота, 8 жовтня 2016, 10:18
На даний момент відбуваються зміни в медичній сфері. Вони підуть на користь і лікарям, і пацієнтам.
Громада зацікавлена в здорових жителях. Реформи в медичній сфері неминучі

Про це розповіли експерти під час прес-конференції, що була присвячена реалізації проекту трансформації первинної медицини в Чугуєві. Там вони описали низку позитивних зрушень, які принесе його реалізація як і лікарям, так і самим пацієнтам.

«Громада зацікавлена в здорових жителях, – підкреслила Вікторія Малютіна, член Харківської експертної групи з підтримки медреформи, – звернення за первинною допомогою на тій стадії, коли хворобу можна чудово вилікувати, це набагато дешевше. 83% населення не задоволене якістю медичних послуг, а із 60% опитаних не йдуть до лікаря, відкладають до останнього. Тому у нас в минулому році, наприклад, з 200 000 пацієнтів, в яких діагностовано рак, хвороба вже була на тій стадії, коли лікар вже особливо не був потрібен. Потрібен спеціаліст з паліативної допомоги».

Також під час заходу було сказано що лабораторні дослідження будуть покриватися державою. Це стосується так званого «базового набору». Крім того, певний перелік препаратів також може оплачуватися за державний кошт. І певна базова допомога, що призначається лікарем, також буде безкоштовною. Що стосується самого лікаря, та за нього «проголосують» самі пацієнти. Він зможе капіталізуватися і перестане належати до категорії людей, що є вразливими в плані своєї професії.

Експерти підкреслюють, що зараз відбувається зміна системи у сфері медицини. Реформи неминучі. На даний момент вони чекають розпорядження губернатора, повідомила Олена Решетняк, член Харківської експертної групи з медреформи. Вже був підписаний меморандум, до якого долучилися представники місцевої влади, виконавчої влади, громадських організацій. «А тепер нам потрібно діяти далі й приймати юридично важливі рішення, – підкреслила вона, – рішення стосовно організації центру первинної допомоги».

Експерти ззаначили, що у вітчизняній медицині спостерігається криза. Тому зміни та реформи є конче необхідними. Також вони виснули сподівання, що даний проект буде неодмінно просуватися далі. І як було сказано під час прес-конференції, Міністерство охорони здоров’я має підтримати дану ініціативу.

comments powered by HyperComments