На Харківщині стан дитячої паліативної допомоги залишається незадовільним

Юлія Гуш  |  Понеділок, 10 жовтня 2016, 22:44
В Україні та, зокрема, на Харківщині, стан дитячої паліативної допомоги знаходиться на низькому рівні, що відрізняє їх від розвинутих країн світу.
На Харківщині стан дитячої паліативної допомоги залишається незадовільним

Про це розповіла Олена Ріга, професорка кафедри педіатрії №1 та неонатології Харківського національного медичного університету під час круглого столу, присвяченого дитячій паліативній допомозі. Наприклад, щодо стану ДПД в Україні та на Харківщині зокрема, то вона надала дані, які не можуть потішити: за своїм розвитком у даній галузі ми явно відстаємо від світових норм. За словами спеціалістки, в країнах, що розвиваються, існує чимало бар’єрів на шляху впровадження якісної дитячої паліативної допомоги. Таких як страх використання опіоїдів, відсутність відповідної освіти та інтеграції в систему первинної медичної допомоги, а також недостатній рівень обізнаності, нестача ресурсів та слабка державна політика в даному плані.

Також проблеми створює і чинне законодавство. Наприклад, в «Порядку взаємодії суб’єктів при надання соціально допомоги паліативного догляду вдома невиліковно хворим» були загадані невиліковно хворі особи похилого віку, інваліди, що досягли повноліття, проте жодного слова про дітей там не було. За словами професорки, тут просто необхідні поправки, адже діти також потребують паліативної допомоги.  

У своїй промові Олена Ріга запропонувала певні кроки для розвитку програми ДПД. Наприклад, це підтримка комунікації зі спеціалістами з даної сфери, візити до госпісів в інших країнах, первинний та повторний огляд лікарем пацієнтів, забезпечення психологічного супроводу тощо.

comments powered by HyperComments