Якого грипу чекати харків'янам

Вівторок, 18 жовтня 2016, 16:47
Грип може прийти в Україну, в тому числі в Харків, в середині грудня, а піка захворювань слід очікувати в лютому.
Якого грипу чекати харків'янам

Це традиційний період для поширення цього захворювання, говорить завідувач кафедри імунології та мікробіології Харківської медичної академії післядипломної освіти Андрій Волянський. Окрім звичних для України штамів грипу «Каліфорнія» (Н1N1) і «Брісбен» (штам групи B), в країну може прийти новий штам вірусу грипу – «Гонконг» (Н3N2).

Штам H3N2 «Гонконг» може викликати цілу низку ускладнень. У дорослої людини це може бути пневмонія, бронхіт або загострення бронхіальної астми. Більше всіх від хвороби можуть постраждати люди похилого віку і діти.

Сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції почався з 3 жовтня, але на даний момент вірусу грипу серед хворих в Україні не зафіксовано. Проте, радить Андрій Волянський, про вакцинацію необхідно потурбуватися вже зараз. Цього року вакцини будуть трьох видів, і всі вони ефективні. Оптова ціна однієї дози – 200-250 грн, але в приватних клініках вона може досягати 400-500 грн.

«Щеплення працюють і в розпал епідемічного сезону, але краще подумати про вакцинацію вже зараз. Ті, хто щеплений, хворіють в 10 разів рідше, і серед таких пацієнтів летальних випадків не буває. Традиційний час для вакцинації – жовтень і листопад», – зазначає фахівець.

За інформацією Міністерства охорони здоров'я України, вакцини від грипу з'являться в аптечній мережі в кінці жовтня.

comments powered by HyperComments