Навіщо волонтери «Станції «Харків» зустрілися з чеським послом

Вівторок, 18 жовтня 2016, 22:46
До Харкова з робочим візитом прибула посол Чеської республіки в Україні Зденька Цайсова. Увечері 18 жовтня вона відвідала волонтерську організацію «Станція «Харків»
Навіщо волонтери «Станції «Харків» зустрілися з чеським послом

Посол і волонтери розташувалися в дитячій ігровій кімнаті на диванчиках і пуфиках, серед іграшок, з чаєм та солодощами. І навряд чи стороння людина могла б здогадатися, які серйозні питання обговорюються в цій затишній обстановці: проблеми переселенців, їхні права, реалізація програми MEDEVAC etc.

Уряд Чехії масштабно почав допомагати Україні після Революції гідності. Відразу після Майдану близько сорока тяжкопоранених були відправлені на лікування в Прагу за програмою MEDEVAC. За цією ж програмою потім співпрацювали і з волонтерами «Станції« Харків », так як були тяжкопоранені цивільні особи, переселенці, яких не могли лікувати в Україні.

Минулого року в Празі пройшли лікування близько тисячі українців, в тому числі і маленькі діти. Зараз теж йде відбір тяжкохворих переселенців, яких відправлятимуть на лікування. Також в рамках програми MEDEVAC йде стажування лікарів.

«Ми відправлятимемо лікарів-реабілітологів до Праги на стажування, аби люди, які поранені або стали інвалідами, могли повернутися до нормального життя. На жаль, в Україні це дуже актуальна тема», – уточнює Зденька Цайсова.

Розповіла посол і про гуманітарну допомогу, яку Чехія вже надала Україні:

«Ми передавали карети швидкої допомоги, одна з них для Червоного хреста, багато було медикаментів, які були передані у харківські лікарні, в Дніпро і Житомир. Було передано медичне обладнання у ваше місто. Зараз ми підемо ближче до лінії фронту, будемо допомагати в Мар'їнці та Волновасі.

До Харкова посол Чеської республіки прибула з робочим візитом, і в неї заплановано ще ряд важливих заходів. Та вона знайшла час, аби поспілкуватися з волонтерами «Станції «Харків», багатьох з яких знає особисто.

«Мені хотілося поспілкуватися з людьми, які з нами співпрацюють, зокрема з Оленою Гармаш. Дізнатися яка ситуація склалася за два з половиною роки з переселенцями у Харкові. Тут інформацію я можу отримати з перших рук. Я вважаю, що волонтери істотно допомагають переселенцям, часом виконуючи роль, яку має відігравати ваш уряд», – зазначила пані Цайсова.

Нагадаємо, що у травні минулого року з Чехії прибув гуманітарний вантаж в 22 тонни, який розподіляли саме волонтери «Станції «Харків». Це були засоби гігієни, одяг для переселенців, предмети побуту. Допомогу зібрала чеська благодійна організація NESEHNUTÍ, яка базується в місті Брно.

comments powered by HyperComments