Харківщина вже увійшла до нового епідеміологічного сезону грипу

Юлія Гуш  |  Четвер, 20 жовтня 2016, 14:11
В Україні та, зокрема, на Харківщині, епідеміологічний сезон триватиме до двадцятого тижня 2017 року.
Харківщина вже увійшла до нового епідеміологічного сезону грипу

Про це розповіли експерти під час своєї прес-конференції, присвяченій новому епідеміологічному сезону.

«Ситуацію, яка склалася на території Харківської області, на території України із захворюваністю гострими респіраторними інфекціями та грипом можна назвати характерною для даного періоду часу, – розповіла Тетяна Карлова, завідувачка відділення організації епідемдосліджень Харківського обласного лабораторного центру, – ми вже увійшли до нового епідеміологічного сезону, який стартував з сорокового тижня цього року і закінчиться двадцятим тижнем наступного. Все, що буде відбуватися на території Харківської області стосовно захворюваності, стосовно циркуляції вірусів грипу та респіраторної групи вірусів – все це буде моніторитися спеціалістами лабораторного центру щотижнево».

За її словами, починаючи з серпня поточного року, в Україні проводиться підготовка до епідеміологічного сезону. Вже була проведена низка заходів, що направлена на профілактику та попередження захворювань. Також в серпні був складений прогноз щодо того, які штами вірусів грипу будуть циркулювати на території України. Експертка заявила, що це буде грип типу А та B. Від кожного штаму вірусу є щеплення. Всі типи грипу вже траплялися на території України. Виключенням є хіба що Гонконгський грип.

«Кожного сезону ми вказуємо на те, що завжди відбувається оновлення штамового складу вірусів, які будуть циркулювати на даній території, – розповіла Тетяна Карлова, – це призводить до того що ситуацію, фактично, важко спрогнозувати. Мінливість вірусів грипу достатньо висока. А особливо схильний до виникнення епідемій грип типу А. І якщо він ще не цикулював на території України, то кількість неімунних осіб, що до цього не перехворіли цим вірусом, не має жодного захисту».

За словами експертки, їх вразливість перед цим штамом вірусу достатньо висока. Проте вона зазначила, що зараз проходить низка профілактичних заходів за участі спеціалістів у даній сфері, а також вже була відпрацьована система комп’ютерного збору інформації. Крім того, випадки захворюваності реєструється вже під час первинного звернення.

comments powered by HyperComments