Під час місцевих виборів 2015 року було відкрито 27 проваджень. Але маже всі вони були закриті

Юлія Гуш  |  Середа, 7 грудня 2016, 18:45
Які правопорушення були зафіксовані під час місцевих виборів 2015 року як по всій Україні, так і по Харківській області? Що можна сказати про майбутні вибори в Роганській текторіальній громаді, які відбудуться 11 грудня?
Під час місцевих виборів 2015 року було відкрито 27 проваджень. Але маже всі вони були закриті

Сьогодні всі ці теми були висунуті на обговорення під час круглого столу «Розслідування злочинів на чергових місцевих виборах: уроки для виборів у об'єднаних громадах», у якому взяли участь представники ГУНП в Харківській області та спеціалісти громадянської мережі «ОПОРА».

«Захід пройшов на найвищому рівні, – розповіла юристка громадянської мережі ОПОРА Ольга Рябуха, – представники громадянської мережі «ОПОРА» розробили механізм реагування на виборчі порушення разом з представниками правоохоронних органів. А саме з начальником відділу слідчого управління ГУНП Настенком Артемом Володимировичем та старшим дільничним Липецького відділення поліції Кабищею Олександром Миколайовичем. Ми обговорили найбільш типові порушення цих виборів. Було враховано досвід попередніх місцевих виборів 2015 року. І, як наслідок, особливості виборчих злочинів та особливості алгоритму реагування на них».

Під час круглого столу його учасники говорили про проміжні результати розслідувань кримінальних проваджень, які були зафіксовані під час виборів 2015 року, а також робили висновки щодо майбутніх виборів в Роганській територіальній громаді, які мають відбутися 11 грудня.

«Якщо казати про стан розслідування проваджень під час виборів 2015 року, то по Харкову їх було відкрито 27, – розповіла координатор громадського спостереження «ОПОРИ» за виборами в Харківській області Катерина Мінкіна, – 26 з них наразі закрито. Безпосередньо три кримінальні провадження були за фактом підкупу виборців, але вони, на жаль, були закриті за відсутністю доказів. І одне наразі триває. Стосовно виборів в Роганській області, то ми маємо 121 звернення від виборців стосовно порушень в Роганській ОТГ. При цьому хочу наголосити, що це лишень звернення, а не кримінальні провадження».

Щодо ситуації по всій країні, то за даними Національної поліції, під час місцевих виборів було розпочато 422 кримінальні провадження, проте станом на 21 жовтня поточного року 74% вже були закриті. Всього 66 завершилися направленням до суду обвинувальних актів, а 45 й досі розслідуються. І, як показав моніторинг ГМ «ОПОРА», майже 69 осіб, які були визнані винними, отримали покарання за незаконне використання бюлетенів, 19 – за підкуп виборців, 2 – за підробку та знищення виборчої документації, а ще одна особа – за перешкоджання виборчому праву.

«Задача поліції– захист громадян та покарання винних, – підкреслив Артем Настенко, – а також попередження кримінальних та адміністративних правопорушень. Це також результат вашої праці. Тому я вважаю, що за кожним фактом, який буде виявлений вашою громадянською мережею чи громадянами України, потрібно звертатися до Національної поліції. За кожним з них буде проведена перевірка. На кожний виклик буде направлена слідчо-оперативна група швидкого реагування. Буде скалений протокол огляду місця події, якщо будуть на це підстави. Будуть зібрані пояснення від усіх та проведена перевірка. Це теж наша робота, яку ми повинні виконувати».

Загалом, мета цього заходу полягала в тому, щоб налагодити діалог між правоохоронними органами, виборцями та політиками задля того, щоб всі злочини, які були скоєні під час виборчого процесу, не залишалися безкарними, а наявні напрацювання з боку експертів сприяли удосконаленню законодавчого регулювання та попередження відповідних правопорушень.   

comments powered by HyperComments