Проблема насильства над жінками до сих пір залишається актуальною

Юлія Гуш  |  Середа, 7 грудня 2016, 21:09
Незважаючи ні на те, як змінився рівень життя за останнє століття, ні на чинне законодавство, говорити про проблему насильства доводиться до сих пір.
Проблема насильства над жінками до сих пір залишається актуальною

Така теза пролунала під час круглого столу під назвою «Залучення жіночого потенціалу до формування сучасного українського суспільства», в якому взяли участь громадські та політичні діячі з різних міст України. Юлія Сєдая, модераторка зустрічі, розповіла, що незважаючи на наявність механізмів, які мають забезпечувати гендерну рівність на законодавчому рівні, чимало проблем залишається недоопрацьованими. І в першу чергу тут мова йде про домашнє насилля і, зокрема, насилля проти жінок. Що зараз активно обговорюється в межах акції «16 днів проти насильства», яка проходить в багатьох містах України.

«Статистика, на жаль, сумна, – зазначила вона, – чому таке відбувається? Чому проблема насильства до сих пір актуальна в ХХІ столітті, коли питання щодо прав людини розглядається вже дуже багато років? Конвенція з прав людини була прийнята в 1948 році. Ми живемо ХХІ столітті, коли інформація розповсюджується миттєво. Але тим не менш, ми знаходимся в тих патріархальних тисках, коли ця проблема залишається на часі. Ми не можемо говорити навіть про фізичне насилля, адже воно починає набувати більш збочених форм. Це і емоційне, соціальне, економічне насилля. Ці форми є. Але мало хто про них говорить».

«Якщо б проблема гендерної рівності не ототожнювалась в Україні з чимось лайливим, а слово «фемінізм» розглядався не як ненависть до чоловіків, а як боротьба за рівні права, то мабуть, нам не довелося би піднімати ці теми», – додала Юлія Сєдая.  

За словами Володимира Селіваненка, координатора освітніх програм Amnesty Intonation в Україні, проблема полягає також в тому, що чинні закони не виконуються. І як би суспільство не розвивалося, воно не зможе досягти прогресу, коли ці проблеми все ще залишаються актуальними. Люди часто необізнані стосовно своїх прав. Вони не знають, куди звертатися, коли їх було порушено. Зокрема, жінки, які пережили насильницькі дії, часом взагалі не знають, як саме їх можна кваліфікувати і що в такому випадку варто робити.

Крім того, в Україні актуальності набувають такі проблеми, як то насилля в армії проти жінок-військових та насилля проти цивільного населення на окупованих територіях. Це нові проблеми, з якими країна раніше не стикалася. Володимир Селіваненко розповів, що його організація на даний момент розповсюджує брошури серед населення України, завдяки яким всі охочі можуть більше дізнатися про власні права. «Тут наведена практика Європейського суду з прав людини, – зазначив він, – і якщо держава не карає тих, хто їх порушує, то це її провина».

comments powered by HyperComments