Стриманий оптимізм: незважаючи на наявні складнощі, рівень економіки Харківщини зростає

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 9 грудня 2016, 17:41
Економіка Харківської області краще інших регіонів адаптована до сьогоднішніх викликів
Стриманий оптимізм: незважаючи на наявні складнощі, рівень економіки Харківщини зростає

Таку оцінку дав Олександр Лукашов, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА, під час прес-конференції. За його словами, всупереч всім складнощам, економічний стан Харківської області покращується.

Зростає індекс промислового виробництва та сільського господарства. Показники промислового розвитку перевищили очікувані результати. На даний момент Харків за рівнем промислового розвитку займає друге місце по всій Україні, поступаючись хіба що Києву.

За словами Олександра Лукашова, вже була повністю перебудована система роботи з органами місцевого самоврядування та місцевою владою. Був вперше сформований комплексний план розвитку території Харківської області. Розвивається і внутрішній. За останній рік Харківщина зайняла перше місце по енергоефективності, що є важливим поштовхом для розвитку промисловості. Крім того, Харків має потенціал щодо експорту оборонної продукції.

Лукашов заявив, що все це позитивні показники, які свідчать про зростання регіональної економіки.

«Ми в п’ятірці кращих /регіонів України/, – підкреслив він, – ми швидше розвиваємо промисловість, вона більш адаптована до тих умов, ніж ми думали до цього. Труднощі здатні стимулювати до розвитку».

Також Олександр Лукашов високо оцінив програму економічного та соціального розвитку області на 2017 рік.

«В програми було передбачено 374 об’єкта, з них майже 200 є першочерговими, – зазначив він, – загальна сума поки що становить 2,5 мільярди видатків. Але ми розуміємо, що програма тільки прийнята. І кількість об’єктів буде збільшуватися. За ці кошти буде профінансований капітальний ремонт, реконструкція, енергоефективність, модернізація та об’єкти охорони здоров’я».

В планах обласної влади на 2017 рік – завершити будівництво таких знакових об’єктів, як харківська філармонія (культурна інтеграція також сприятиме економічному розвитку), школи в Пісочині, в якій існує потреба вже не один рік, комплексів з переробки комунальних відходів в Люботині, капітальний ремонт ізюмські міської лікарні тощо. За його словами, капітальні видатки з бюджету зросли вдвічі. Це вже не кажучи про ті, що надають бізнес-структури.

Лукашов підкреслив, що за дану програму проголосувала більшість депутатів. Вона може слугувати орієнтиром для бізнесу, інвесторів, і, відповідно, орієнтиром для подальшого стратегічного розвитку області. Щодо власної оцінки, то сам Лукашов ставиться до перспектив розвитку економіки Харківщини зі «стриманим оптимізмом».

comments powered by HyperComments