Дебати на шляху порозуміння: як українські школярі вчаться критичному мисленню

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 9 грудня 2016, 18:10
Вперше в Україні школярі з Харкова, Лозової, Дніпра, Запоріжжя, Мелітополя та Миколаєва візьмуть участь в дебатах, предметом яких стануть різноманітні соціальні теми.
Дебати на шляху порозуміння: як українські школярі вчаться критичному мисленню

Про це розповіли організатори проекту «Молодь дебатує», який був заснований на німецькому методі дискусії Jugend debattiert.

За задумом організаторів, дебати зможуть розвити в дітях здатність критично мислити, враховувати одразу декілька точок зору, а також бачити їх слабкі та сильні сторони.
 
«Ідея виникла минулого року, – розповіла Віола фон Крамон, – ми довго думали над тим, щоб дати шанс українській молоді використати ці нові засоби для  боротьби за демократію. Я вже в молодому віці почала займатися політикою. І коли я приїхала до України, щоб познайомитися тут з політикою та політиками, я зрозуміла, що можна щось міняти. Коли я побачила, що відбувається в політиці. Що вона часто комерціалізована, що її використовують в особистих інтересах. Тому дуже важливо зрозуміти та пояснити, що політика – вона для того, щоб щось змінити та покращити. Побудувати щось нове».

За її словами, процес розвитку демократії та упровадження реформ потребує підтримки. Це, зокрема, стосується проведення подібних заходів для молоді, яка в майбутньому буде брати безпосередню участь в суспільних процесах та сприяти тому ж розвитку демократії.

«Це шанс, – підкреслила Ольга Пішель, ініціатора та координаторка проекту, – сучасні процеси відбуваються перед нашими очима. Тому зараз потрібно втрутитися та проявити інтерес. Показати, що це дійсно важливо та потрібно. Що ніхто не має бути байдужим. І в молоді зараз є можливості провести ці зміни. І наш проект може слугувати перш за все інструментом. У школярів, які беруть участь в нашому проекті, змінилися погляди на те, що їх оточує».

Вона підкреслила, що завдяки участі в подібних дебатах, у школярів розвивається здатність критично та самостійно мислити. Це саме те, чого бажають досягти учасники проекту. Крім того, вони навчаються слухати свого співрозмовника, іти на діалог, де не буде ні переможців, ні переможених. А також зуміти побачити картину світу, яка є більш складною, ніж про це думають окремі особистості.

Всього буде представлено чотири учасника: одні будуть висувати аргументи «за», а інші – «проти». При цьому, учасники не будуть самостійно обирати, яку позицію їм варто зайняти.

Щодо вибору теми, то вона має бути важливою та мати певний відклик з боку суспільства.  Проте вона не має бути надто простою та однозначною, щоб на кожне «за» та «проти» знайшлися свої аргументи. Наприклад, сьогодні вже пройшли показові дебати на рахунок того, чи варто вводити в Україні 12-річну середню освіту. Проте в Харкові проект на цьому не завершиться.

Завтра пройде півфінал дебатів, а 11 грудня в культурному центрі «Бейт Дан» відбудеться фінал.

comments powered by HyperComments