«Ніколи знову». У Харкові вшанували 75 річницю трагічних подій в Дробицькому Яру

Середа, 14 грудня 2016, 23:42
В ті страшні дні в 1941-1942 роках в Дробицькому яру було страчено до 20 тисяч євреїв
«Ніколи знову». У Харкові вшанували 75 річницю трагічних подій в Дробицькому Яру

Саме цьому трагічному та страшному моменту історії України присвячені відомі строки поета Євгена Євтушенка:

«...Понад яром Дробицким – яблонные
лепесточечки-лепестки,
словно платье воздушное свадебное,
всё разодранное в клочки...»

Цього року жалобна церемонія в Дробицькому яру зібрала разом харків’ян – школярів, курсантів, молодь і людей похилого віку, громадські організації, релігійних діячів різних конфесій, депутатів, представників виконачої влади і Посольства Держави Ізраїль в Україні. Всі вони прийшли покласти квіти до меморіалу і вшанувати пам'ять невинно загиблих хвилиною мовчання.

Говорить другий секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні, керівник Ізраільского культурного центру в Харкові Аліса Лідерман: «У кожного загиблого було своє ім'я, мрії і бажання, які вже ніколи не здійсняться тільки тому, що хтось вирішив, що тим, хто належить до єврейського народу, жити в цьому світі не слід. У нас є моральна відповідальність передати пам'ять про цю страшну сторінку в історії наступним поколінням. Адже те, що відбувалося тут, в Дробицькому яру, – злочин проти людства і моралі».

«Тут ми вчимося людяності. Тут ми згадуємо історію і усвідомлюємо, до яких страшних наслідків можуть призвести людські рішення. «Ніколи знову» - це ті слова, які завжди повинні бути у нас в пам'яті».

Саме ці слова голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної знайшли щирий відклик у серцях присутніх.

"Це те місце, де мертві вчать живих, – нагадала вона на підніжжя менори Дробицького яру.

Харків’яни ніколи не забудуть ті страшні дні, що ніколи не повинні повторитися.

«Не убий. Не вбивай» - написано різними мовами на Дробицькому меморіалі.

А ввечорі у Харківській філармонії пройшов концерт-реквіум, на якому в виконанні філармонічного оркестру прозвучав «Реквієм» Моцарта.

Нагадаємо, що будівництво меморіалу жертвам нацизму в Дробицьком яру розпочалось в 1992 році. Перша черга меморіалу була відкрита 13 грудня 2002 року. До неї ввійшли пам’ятний знак-менора, алея, 20-метровий обеліск. Пізніше у 2005 році меморіал був доповнений траурним залом з Чашею скорботи.  6 грудня цього року Міністерство культури України внесло Меморіальний комплекс «Дробицький яр» в реєстр пам’ятників України.

 

comments powered by HyperComments