Харківські малі підприємці масово закривають свої непрацюючі бізнеси

Четвер, 15 грудня 2016, 09:39
Причина - закон від 6 грудня про зміни в сплаті ЄСВ
Харківські малі підприємці масово закривають свої непрацюючі бізнеси

Мова йде про Закон України від 6.12.2016 р. «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України» №5130. Цим законом в Законі України про єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соцстрахування змінюється норма абз.2 п.2 ч.1 ст.7, яка з 1 січня зобов’язує підприємців-ФОП платити ЄСВ в розмірі понад 2 тис. грн.. в квартал, навіть якщо вони не отримують дохід від діяльності. Розмір такого внеску навіть для непрацюючих малих підприємств не може бути нижчою за розмір мінімального страхового внеску.

За словами директора Департаменту реєстрації Харківської міськради Олега Дробота, таке нововедення привело до того, що державні реєстратори департаменту щодня обробляють понад 400 заяв від фізичних осіб-підприємців щодо закриття діяльності. 

"Повноваження щодо державної реєстрації мають акредитовані суб'єкти і нотаріуси. «За принципом екстериторіальності реєстраційні дії можуть здійснювати державні реєстратори в межах Харківської області, а також нотаріуси», - зазначив Олег Дробот.

За словами директора департаменту, процедура реєстрації припинення діяльності ФОП безкоштовна і здійснюється в день подачі заяви. Для того, щоб закрити ФОП, необхідно подати державному реєстратору тільки заповнену заяву і мати при собі паспорт.

Як вважає президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак, у підприємців залишилось близько тижня для того, щоб встигнути закрити свої  непрацюючі бізнеси.

comments powered by HyperComments