Медична реформа: харківські медики поділилися з міністром практичними пропозиціям

П'ятниця, 16 грудня 2016, 21:32
Про те, як просувається медреформа на Харківщині і що потрібно зробити для її якісної реалізації, обговорили медичні працівники з в.о. мімістра охорони здоров'я Уляною Супрун.
Медична реформа: харківські медики поділилися з міністром практичними пропозиціям

Нарада відбулася 16 грудня в будівлі Харківської обласної клінічної лікарні.

На заході були присутні заступник голови ХОДА Михайло Черняк, представники департаментів та управлінь охорони здоров’я області та міста Харкова, керівники медичних вузів, лікарі.

У своєму виступі Михайло Черняк наголосив, що реформування системи охорони здоров’я є одним із найважливіших завдань держави на найближчий час.

«З 2017 року розпочинаємо реалізацію реформи первинної ланки медичної допомоги. Харківщина має потужну освітню, наукову й практичну базу, тож впевнений, що у нас в області реформа буде реалізована в повній мірі», – відзначив Михайло Черняк.

Він також зауважив, що надважливим завданням є змінити філософію відносин між пацієнтом та системою охорони здоров’я. Тому реформування цієї галузі відбувається одночасно з процесом децентралізації та об’єднання громад.

«На Харківщини для суттєвого покращення функціонування об’єктів системи охорони здоров’я ми добилися виділення вже наступного року майже 190 млн грн, які будуть отримані від Європейського інвестиційного банку», – підкреслив Михайло Черняк.

Уляна Супрун надала харківським медикам відповіді на найгостріші питання реформування галузі та вислухала всі пропозиції лікарів.

«Ми не робимо одну пілотну програму, не змінюємо лише один аспект охорони здоров’я – ми хочемо змінити систему, щоб вона по-новому фінансувалася, щоб надання послуг змінилося і щоб був більший акцент на первинну ланку», - відзначила Уляна Супрун.

Вона наголосила, що в новій системі кожна людина дійсно матиме базові медичні послуги, які будуть гарантовані державою.

«У 2017 році розпочинається реформа системи фінансування, де гроші ідуть за пацієнтом. Кожен громадянин буде мати змогу вибирати свого сімейного лікаря і підписувати з ним угоду. Цей лікар тоді буде отримувати фінансування за кожного пацієнта. Кожен терапевт, педіатр чи сімейний лікар буде вести від 1000 до 2500 пацієнтів, - нагадала головні постулати реформи в.о. Міністра. - Навіть за наявних коштів, які зараз є в бюджеті, ми можемо платити тисячу гривень на рік за родину, і лікар первинної ланки може заробляти від 19 до 40 тисяч гривень на місяць. Хоча з цих коштів від сплатить ще податки й зарплату медичному персоналу».

Фото: Сергій Козлов

 

comments powered by HyperComments