Геннадій Афанасьєв: «Ми змогли об’єднати українців у певному місці. Це була велика справа»

Юлія Гуш  |  Неділя, 18 грудня 2016, 16:04
У Харківському літературному музеї відбулася зустріч з колишнім політв'язнем Геннадієм Афанасьєвим, який розповів присутнім історію свого ув’язнення.
Геннадій Афанасьєв: «Ми змогли об’єднати українців у певному місці. Це була велика справа»

А розпочав він свою розповідь, власне, з того, що привело його на Майдан і змусило свого часу зайняти активну громадянську позицію. «Я магістр права, – розповів Геннадій Афанасьєв, – через корупцію в Україні був змушений не працювати за спеціальністю. Працював професійним фотографом. Ніколи не був близьким до політики. І через це у мене не дуже правильне враження про Майдан складалося. Бо жив в проросійському регіоні – Сімферополі. У нас вчили «Краще дивіться російське телебачення. Ви ж російськомовні. Там ми вам покажемо більш правдиво». От вони нам показували Майдан. Ніби-то нацисти там вбивають поліцейських. І що там створюється якась хунта».

Тому він вирішив поїхати до Києва та побачити, що там насправді діється. І побачив зовсім різних людей. Бачив Беркут з помповими рушницями та коктейлями Молотова. Це була зовсім інша картина, ніж та, яку демонструвало російське телебачення. За словами Афанасьєва, він тоді відчув справжній катарсис і після повернення до Криму почав брати активну участь в громадській діяльності. Адже незважаючи на всі складнощі, там активізувався проукраїнський рух. «Ми зробили так, щоб всі ці аморфні люди, які жили без політики, збиралися до 10 тисяч осіб. Ми змогли об’єднати українців у певному місці. Це була велика справа».

Але з утвердженням окупаційної влади ситуація на півострові ставала все більш складною та небезпечною. Геннадій Афанасьєв розповів, що за весь цей час чимало людей було викрадено, деяких з них потім знаходили жорстоко вбитими. Один кримчанин взагалі загинув через те, щоб мав таке саме ім’я як у чоловіка, якого тоді розшукували.

Сам Афанасьєв був затриманий у травні 2014 року по справі так званих «терористів Сенцова». Він розповів, що того дня його просто схопили на вулиці, натягнули мішок на голову та закину в авто. Після чого жорстоко били та катували, намагаючись вибити показання. За словами Геннадія, це робили колишні співробітники СБУ, які «відробляли» свої посади. Він зазначив, що 90% таких перейшло на бік ФСБ. «Багато хто катує своїх громадян у тюрмах. Але Росія це робить з іншими громадянами. Це риса країни-агресора».

Потім Афанасьєв розповів про свій шлях, який він пройшов, починаючи від російських в’язниць і закінчуючи вже власним довгоочікуваним звільненням. Свої думки під час ув’язнення він описав так: «Краще все закінчиться як у Стуса у в’язниці, ніж я буду падлюкою для самого себе».

На даний момент Геннадій Афанасьєв, зокрема, займається допомогою колишнім політв’язням, які постраждали від репресивної системи. І слухаючи його розповідь, деякі відвідувачі Літмузею згадували сталінські репресії і табори, які також намагалися знищити все, що не відповідало інтересам тоталітарної держави.

comments powered by HyperComments