Громадяни можуть купувати ялинки прямо в лісгоспах за офіційними цінами - Держлісагентство

Четвер, 22 грудня 2016, 16:10
По Україні середня ціна становить 56 грн за погонний метр
Громадяни можуть купувати ялинки прямо в лісгоспах за офіційними цінами - Держлісагентство

У державних лісгоспах Полісся вартість новорічної ялинки (сосна звичайна) довжиною 1 м становить у межах 30-40 грн. У лісгоспах Лісостепової та Степової зони – у межах 50-60 грн (в основному сосна кримська). У підприємствах Карпатського регіону (ялина звичайна та ялиця біла) – 55-65 грн, - повідомили в прес-службі установи.

Як запевняє Держлісагентство, ялинок вистачить на всіх громадян. На площі 5 тис. га створені спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 18 млн шт. хвойних дерев різних порід у віці від 1 до 10 років. Щороку в грудні передбачається проведення рубок догляду за лісом в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) близько 1 млн. шт. новорічних ялинок

Також цього року державними лісогосподарськими підприємствами заплановано реалізувати близько 630 тис. шт. новорічних ялинок.

Важливо, що вирощені дерева, заплановані для реалізації, вирубуються тільки під замовлення покупців.

До 2014 року маркування новорічних ялинок проводилося бирками, які виготовлялися з пластику. Враховуючи необхідності здешевлення процесу маркування новорічних ялинок, а також на виконання урядових рішень щодо організації роботи в умовах максимальної економії державних коштів, було знайдено значно вигіднішу альтернативу биркам – самоклейні етикетки. Це дозволило майже в три рази скоротити витрати на маркування ялинок – з 1,75 грн за бирку до 0,63 грн за самоклейну етикетку.
При цьому слід зауважити, що самоклейні етикетки виготовляються зі спеціального паперу, що унеможливлює їх повторне використання, оскільки вони повністю руйнуються при спробі їх розклеювання. На думку експертів, саме завдяки використанню самоклейних етикеток, які за ціною значно доступніші ніж бирки, тіньовий ринок новорічних ялинок зменшився майже в два рази.
Самоклейні етикетки містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини. Перевірка законності походження ялинки відбуватиметься шляхом введення номеру із самоклейної етикетки, яка прикріплена до ялинки, на сайті http://www.ukrforest.com. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня – це може свідчити, про сумнівне походження ялинки

Нагадаємо, що поліція регулярно затримує продавців ялинок без документів.

comments powered by HyperComments