Програми доступного житла продовжують реалізовуватися на Харківщині

Субота, 24 грудня 2016, 13:03
Всього до кінця 2016 року в регіоні буде введено в експлуатацію 420 тисяч кв. м. житла
Програми доступного житла продовжують реалізовуватися на Харківщині

Про це розповів Директор департаменту та містобудування ХОДА Михайло Рабинович під час підсумкової прес-конференції.

За його словами, нині Харків займає перше місце по об’єму введеного житла серед інших міст України, випередивши таким чином і Київ. До кінця поточного року буде введено в експлуатацію 420 тисяч кв. м. житлової площі. Заплановано, що 2017 року показники не будуть нижчими. Він також додав, що на сьогоднішній день навіть ті об’єкти, які стояли декілька років, реанімуються і навіть починають здаватися в експлуатацію.

«Є проблемні об’єкти. Це і будинок на Перемоги. Сьогодні він вже зрушив з мертвої точки завдяки зусиллям адміністрації, забудовникам, інвесторами. В цьому році його не встигають здати, але в першому кварталі 2017 року об’єкт має бути зданий в експлуатацію. Це також будинок на перетині проспекту Людвіга Слободи і проспекту Перемоги, який зовні вже практично готовий. Сьогодні завершуються тяжкі інженерні роботи. Ми зустрічаємося з ініціативною групою. Там процес вже зрозумілий».

Гірше справа склалася з будинком на вулиці Жилярді, 11. Справа по даному об’єкту на даний момент знаходиться в прокуратурі. Було відкрите кримінальне провадження. За словами Рабиновича, це проблемний об’єкт, хоча департамент сумно з правоохоронними органами намагається вирішити наявні проблеми.  

Щодо програм доступного житла, то, за словами Рабиновича, в багатьох містах вони були призупинені. Але на Харківщині продовжують реалізовуватися.

Так, на програму «30/702» було залучено 5 мільйонів гривень, що дозволило 33 родинам придбати квартири. На молодіжне кредитування було виділено 11 мільйонів і, таким чином, 21 родина отримала кредит. Крім того, зараз реалізується програма з підтримки родин учасників АТО. Вона відрізняється від попередніх тим, що не змушує її учасників вставати в чергу. В даному випадку потрібно просто подати весь пакет документів. Але варто зазначити, що житло не надається безкоштовно – родині слід виплатити 60% його вартості. Хоча останнім часом ціни на житло для учасників АТО знизилась на 6%.  

Крім того, Рабинович озвучив певні зміни у сфері чинного законодавства. За його словами, тепер усилиться контроль з боку правоохоронних органів щодо будівництва незаконних об’єктів. Це також стосується різного роду надбудов, як то лоджій чи балконів. Що займають спільну площу в багатоквартирних будинках і на які їх власники не отримали відповідних документів. Рабинович підкреслив, що будівництво незаконних надбудов буде зупинятись ще на самому початку. При цьому, незнання цих норм не врятує власників від відповідальності. Проте надбудови, які вже стоять чимало років, ніхто чіпати не буде.

Нагадаємо, що квартири за обласною програмою в цьому році зможуть придбати близько 30 сімей учасників АТО. Згідно з Програмою надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва і придбання житла в Харківській області на 2016 - 2018 роки, 40% вартості житла, що купується, компенсується з обласного бюджету, 60% платить учасник АТО. Всього за період дії програми на її реалізацію планується виділити 32,5 млн грн: 6,5 млн - в 2016 році і по 13 млн грн - у 2017-му і 2018-му. За розрахунками фахівців, стати власниками житла за цією програмою зможуть до 200 сімей учасників антитерористичної операції.

comments powered by HyperComments