Дробицький яр занесено до Держреєстру нерухомих пам’яток

Четвер, 29 грудня 2016, 13:52
Також до реєстру занесені - Печерний християнський скит та пам’ятник Т.Г. Шевченку
Дробицький яр занесено до Держреєстру нерухомих пам’яток

Пам’яткою історії та монументального мистецтва місцевого значення визнано Меморіальний ансамбль «Дробицький яр» - одне з найбільших місць масових страт та поховань жертв фашизму в Україні. За історичними даними, на території ансамблю поховано у 10 братських могилах близько 30 тисяч чоловік, переважну більшість становить єврейське населення харківського гетто, розстріли якого почалися з грудня 1941 року.

Також до реєстру потрапив Печерний християнський скит, який знаходиться в селищі Ков’яги Валківського району

«Підземний скит представляє собою колишню оселю православних ченців-затворників (кін. XVIII – поч. XIX ст.). Це комплекс підземних споруд, який, ймовірно, використовувався як для проживання, так і для проведення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній. В інтер’єрі безліч рельєфів та зображень біблійних мотивів. У галереях багато архітектурних деталей – різних ніш, підковоподібних арок. Стилістика розпису стін та архітектурних прийомів наближена до мистецтва пізнього класицизму та ампіру кінця ХVIII – середини XIX століть, що свідчить про час функціонування скиту», - розповіли в Управлінні культури ХОДА.

Пам’яткою монументального мистецтва місцевого значення визнано пам’ятник Т.Г. Шевченку в Лозовій.

Нагадаємо, що  у Харкові вшанували 75 річницю трагічних подій в Дробицькому Яру. Цього року жалобна церемонія в Дробицькому яру зібрала разом харків’ян – школярів, курсантів, молодь і людей похилого віку, громадські організації, релігійних діячів різних конфесій, депутатів, представників виконачої влади і Посольства Держави Ізраїль в Україні. Всі вони прийшли покласти квіти до меморіалу і вшанувати пам'ять невинно загиблих хвилиною мовчання.

comments powered by HyperComments