Харківські скульптори висловили недовіру конкурсу на кращий пам’ятник для площі Свободи

Юлія Гуш  |  Середа, 15 лютого 2017, 09:32
Відповідне рішення було прийняте 13 лютого представниками секції скульптури Харківської організації Національної спілки художників України.
Харківські скульптори висловили недовіру конкурсу на кращий пам’ятник для площі Свободи

Крім того, харківські скульптори мають намір висловити недовіру і складу журі конкурсу, члени якого визначились з переможцем. За словами Фелікса Бетліємського, голови секції скульптури ХО Національної спілки художників, від самого початку професійні скульптори не входили до його складу. І тільки нещодавно вони були залучені до цього процесу. Він підкреслив, що це є свіченням того, що професіонали своєї справи – не бажані там люди.

«А вот ті, хто безпосередньо володіє професією і знає що до чого, були запрошені вперше, – підкреслив він, – але проблема – вона не нова. Вона вже давно зріла».

Скульптор Сергій Сбитнєв розповів, що всі конкурси в Харкові розвиваються по одному сценарію, вони закриті та корумповані. І конкурс на пам’ятник для площі Свободи не є виключенням. За його словами, його слід було зробити, як мінімум, всеукраїнським, і, як максимум, міжнародним. До того ж, він має проходити в декілька турів, до журі повинні входити професіонали, а під час самого конкурсу мають бути проведені міжнародні слухання.

Фелікс Бетліємський також додав, що скульптори зі Спілки не брали участі у цьому конкурсі. Він підкреслив, що це не має сенсу, адже переможець вже був відомим заздалегідь. Спікери переконані, що пам’ятник має бути не тільки професійно виконаним, а ще й патріотичним. Він мусить об’єднувати мешканців міста, а не навпаки. За словами скульпторів, вихід з даної ситуації – об’явити новий конкурс з чесним та справедливим журі.

comments powered by HyperComments