Живими спогадами: як у Харкові відзначили День пам’яті Героїв Небесної сотні

Юлія Гуш  |  Понеділок, 20 лютого 2017, 22:41
Харків’яни приєднались до відзначення третьої річниці Революції гідності. Під час урочистостей вони вшанували пам’ять тих, хто віддав за неї життя.
Живими спогадами: як у Харкові відзначили День пам’яті Героїв Небесної сотні

Як і три роки тому, харків’яни зібралися поблизу пам’ятника Шевченку, де й стартували всі урочистості. Вони не тільки розповідали про тодішні події, а й згадували про трьох харків’ян, героїв Небесної Сотні  – Євгена Котляра, Владислава Зубенка, Юрія Паращука, які загинули після розстрілів на Інститутській у Києві. Спогадами про них ділилися їх близькі родичі, які розповідали, якими людьми вони були, як жили та чого прагнули. Пам’ять загиблих присутні вшанували хвилиною мовчання.

Володимир Чистилін, співкоординатор харківського Євромайдану: «Ми хочемо згадати ті події. Важливо згадувати та пам’ятати про тих людей, які загинули. І не тільки в дошках та пам’ятниках, а й в живому спілкуванні. Бо вони для нас – живі люди. Ми про них пам’ятаємо. Люди приходять, тому ми повинні це робити. Поки ми їх згадуємо, вони дійсно герої, які не вмирають».
Леонід Онищенко, волонтер: «Три роки тому ми втратили з нашої сотні двох наших найкращих хлопців. А потім дізнались, що загинув Юрій Паращук із сотні «Свободи». З тих пір я відчуваю, що я вже не один. А за цих трьох хлопців я повинен стояти, ходити, говорити, воювати. Це мій обов’язок».

Ася Шумятська, вчителька: «Три роки тому ми ходили сюди по декілька разів на тиждень. Хотіли показати, що ми маємо право на те, щоб нас поважали. Якимось чином нам це вдалося. Але при тому, загинула велика кількість людей. Для того, щоб ми далі могли думати про те, що нас поважають. І ми не можемо дозволити ні собі, ні владі «профукати» те, заради чого вони загинули. Тому ми приходимо, щоб підкреслити, що ми є, що наші вимоги залишаються вимогами».

Перед початком заходу присутні запалили лампадки та поклали квіти до світлин загиблих харків’ян. Згодом у Малій залі Театру імені Шевченка пройшов показ оновленої версії фільму «Герої не вмирають». Після неї відбулася театральна постановка «Тризна за загиблими героями», в якій взяли участь актори театру.

comments powered by HyperComments