Активісти мають намір створити екологічну карту Харківщини

Юлія Гуш  |  Вівторок, 21 лютого 2017, 16:57
Це, зокрема, має сприяти покращенню екологічної ситуації в області, яка на сьогоднішній момент не є задовільною
Активісти мають намір створити екологічну карту Харківщини

У розробці даного проекту беруть участь різні екологічні організації, представники яких вирішили об’єднатися заради даної мети.

«Ми зрозуміли, що разом можемо зробити набагато більше для регіону, – підкреслив Андрій Панов, представник ХГО «Енергія миру», – і ще більше ми зробимо, якщо до нас приєднається якомога більше харків’ян. Один з наших найбільш масштабних проектів – це екологічна карта Харківської області. Це електронна карта, де ми хочемо помістити всі екологічно важливі об’єкти, які існують на території області. Як позитивні, які варто зберегти за будь-яку ціну. Це і заповідники, і заказники, і екопарки, і джерела. Так і негативні – звалища, місця незаконного викиду неочищених вод та вирубки лісів. Всі ці об’єкти будуть розміщені на нашій карті».

Він зазначив, що створення екологічної карти є доволі актуальним. Адже по таким об’єктам інформація часто взагалі не доходить. Або якщо вона є, то надана в такому форматі, що буде зрозуміла тільки спеціалістам.

Щодо негативних об’єктів: на даний момент на Харківщині досить гостро постає питання щодо стихійних звалищ. Які не тільки шкодять навколишньому середовищу, а й значно погіршують якість життя людей, що мешкають поруч. Всі вони мають бути перенесені на карту. Зокрема, Дмитро Удачин, голова ХО партії «Успішна країна», заявив, що чимало проблем породжує відсутність законодавчої бази. Наприклад, Закон Україні про відходи був ухвалений аж 1998 року. За його словами, з тих пір істотних змін внесено не було.

«На даний момент в Україні відсутня сама стратегія поводження з відходами, – розповів Удачин, – вона на даний момент розробляється Міністерством природи. Але це 600 сторінок тексту, неадаптованого під українські реалії. Фактично, наші чиновники з Міністерства запозичили цей текст у наших закордонних партнерів».

Він підкреслив, що на даний момент реальних заходів щодо покращення екологічного стану в країні не відбувається. Тому так важливо піднімати питання щодо екологічних проблем перед громадою та півищувати рівень знань в даній сфері серед населення.

Ще однією нагальною проблемою Харківщини була названа погана якість проточної води.

За словами Богдана Теличка, помічника-консультанта депутата міськради, комунальні підприємства працюють за нормами, ухваленими ще наприкінці 80-х років, а вода очищується за застарілими стандартами. Значною проблемою є зношення системи водопостачання. В окремих місцях труби не змінювали вже 50 років. Через це вода отримує вторинне забруднення.

«Незважаючи на зростання тарифів, якихось якісних змін в даній сфері не відбувається, – розповів Теличко,– за даними Research & Branding Group, яка проводила опитування в 2016 році, 56% українців вважають, що живуть в незадовільних екологічних умовах. А 34% вважають, що основною причиною захворювань є якраз вода. З іншого боку, по методології ООН був складений рейтинг, який засвідчив, що Україна займає 109-те місце зі 130 країн по рівню якості та очищенню води».

comments powered by HyperComments