Харків’янам обіцяють просте отримання «теплих кредитів»

Юлія Гуш  |  Четвер, 2 березня 2017, 16:37
Але для цього їм необхідно надати документацію та мати хорошу кредитну історію
Харків’янам обіцяють просте отримання «теплих кредитів»

Загалом, на 2017 рік на компенсацію відсоткової ставки по «теплим кредитам» було виділено 1, 5 мільйонів гривень. Про це розповів Дмитро Гармаш, заступник директора Департаменту економіки та комунальної власності Харківської міськради. 

«На сесії вже була затверджена програма компенсації відсоткової ставки по «теплим кредитам», – зазначив він, – питання енергоефективності та енергозбереження – це одна з топових задач як для міста,  так і для країни в цілому. Дана програма передбачає співробітництво з державними банками. Це «Укргазбанк», «Ощадбанк», «Приватбанк» та «Укрексінбанк». В цих банках діють державні програми компенсації по «теплим кредитам», кредитам на енергозбереження та енергоефективність сумісно з державною агенцією Держенергоефективіність. Дана програма передбачає компенсацію по тілу кредита від 20 до 35 %. Наша ж програма, яка зараз буде запроваджуватися, вона передбачає компенсацію облікової ставки Національного банку України. Вона складає 14 % річних».

За його словами, дана програма починає діяти з сьогоднішнього дня. Щоб оформити кредит, необхідно звернутися до одного з банків, які беруть участь в даній програмі. Також Гармаш пообіцяв, що Департамент економіки та комунальної власності буде прикладати всі зусилля для якісної реалізації програм, пов’язаних з енергоефективністю та енергозбереженням. 

«Взяти кредит на сьогоднішній день дуже просто, – підкреслила Алла Пивовар, директорка Харківської обласної дирекції АБ «Укргазбанк»,  – для цього потрібно просто прийти до банку і мати при собі чотири документа: це паспорт, код, довідку з місця роботи про прибутки за останні 6 місяців або декларацію фізичної особи підприємця, завірену податковою інспекцією. Тобто, документ, який підтверджує прибутки. І четвертий документ – це або договір, або рахунок-фактура з підприємства,  яке безпосередньо надає послуги з продажу енергозберігаючих матеріалів».

Представники державних банків затвердили, що в Харкові є чимало охочих скористатися даною програмою. Тому вони планують видати чимало кредитів у цьому місяці. Але щоб скористатися такою можливістю,  харків’янам необхідно мати необхідний перелік документів, хорошу кредитну історію та місцеву прописку. 

Нагадаємо, що АТ «Ощадбанк» і ПАТ АБ «Укргазбанк» вибрані "посередниками" з надання "теплих кредитів" з облбюджету. Опрацьовується питання щодо приєднання до реалізації обласної програми ПАТ КБ «Приватбанк»

Наскільки вигідно брати такі кредити? У ході зустрічі з журналістами було наведено такий приклад.

«Якщо, наприклад, котел коштує 20 тис. грн, то за фактом людина заплатить 11 тис. 700 грн завдяки компенсації тіла кредиту державою і всього лише 500 грн відсотків за три роки за рахунок допомоги міста»., - повідомив завсектором кредитної експертизи філії «Ощадбанку» Дмитро Ярушек

comments powered by HyperComments