Надто багато подарунків під час свят, надто мало уваги в інші дні – звичні реалії для дитбудинків

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 3 березня 2017, 13:36
Через відсутність координації між волонтерськими організаціями допомога часом розподіляється нерівномірно та неефективно
Надто багато подарунків під час свят, надто мало уваги в інші дні – звичні реалії для дитбудинків

Про це розповіли громадські активісти, які під час своєї прес-конференції закликали інших волонтерів об’єднуватися заради ефективної кооперації. За їх словами, це має допомогти скоординувати дії різноманітних волонтерських організацій та зробити їх допомогу більш дієвою та ефективною. Вони переконані, що відсутність координації призводять до того, що волонтери часом не дуже раціонально використовують свої можливості та ресурси.

Вони привели приклад, коли на свята чимало волонтерських та громадських організацій, а подекуди і політичних партій, починають активно навідуватися до дитячих будинків. Де організовують свята та дарують подарунки. І як результат – за короткий термін діти отримають забагато солодощів та нових вражень, від яких вони просто втомлюються. Проте в інші дні про них часто забувають. Також була озвучена ще одна проблема, пов’язана з дитбудинками: чимало організацій туди направляє багато солодощів, одягу та іграшок, коли діти більшою мірою потребують простої уваги з боку дорослих.

«Ми проводили майстер-класи (для дітей), – розповіла Вікторія Тищенко, президент БО «БФ Волонтери: дорослі – дітям», – ми показали їм професію повара, професію ветеринара, дали їм можливість самим полікувати, поторгати, подивитися, що таке рентген. Ми показали їм професію співка, вони записали свій диск з піснями. Мені здається, що такі речі більш потрібні, ніж просто цукерки. Вони вже закладені державою. Жодна дитина, яка знаходиться в державному закладі, не залишиться без цукерок чи взуття».

За її словами, часом саме матеріальної допомоги більше потребують діти з малозабезпечених та неблагополучних родин, у яких часом немає необхідного одягу, взуття чи предметів гігієни. Хоча на таку підтримку, яку отримують вихованці дитбудинків, вони розраховувати не можуть.

Також волонтери пригадували випадки, коли до дитбудинків направляється надто багато речей, які просто залишаються незатребуваними. За їх словами, координація могла допомогти більш раціонально розподілити всі наявні ресурси, адже тільки сумісними зусиллями вони можуть прийти до бажаного результату.

Активісти також висловили бажання щодо створення певного центру для волонтерів. Там всі будуть на виду в один одного, що зменшить ризик шахрайства та дозволить виявити нечистих на руку людей.

«Елементарно зустрітися та об’єднати людей, – зазначила Ольга Змієвська, голова правління ГО «Ротарі Клуб: Kharkiv Multinational», – які хоча б повинні побачити один одного. Не конкурувати між собою, хто швидше добіжить до дитячого будинку чи до людини з особливими потребами. А об’єднати, зробити нашу допомогу більш ефективною. І, можливо, більш швидкою».

«В місті Харкові зареєстровано більше двохсот громадських організацій, – розповів Олексій Жадан, учасник проекту «Нові обличчя», – це означає, що наші люди дуже соціально активні, намагаються якось допомогти місцевим мешканцям і зробити їх життя значно кращим… Ми розуміємо, як змінилося наше життя. І сьогодні ми бачимо в ЗМІ, що в Україні і Харкові зокрема люди організовуються для того, щоб робити щось для постраждалих у зоні АТО, для тих хлопців, які поклали свої кращі роки щоб нас захистити. Також у нас є люди, які з якихось причин народилися з проблемами здоров’я і потребують допомоги. Але ми зіштовхнулись з тим, що коли виникають ідеї та проекти, ми зустрічаємося з нашими партнерами з інших організацій і відчуваємо, що наші дії не зовсім скоординовані. Це наше бажання допомагати, застосовуючи тільки власний досвід та власні можливості, вступає в конфлікт з тим, що ми пересікаємося з іншими організаціями».

comments powered by HyperComments