Архів показав нелегальний пам'ятник Шевченку, який стояв у Харкові

Вівторок, 7 березня 2017, 14:04
Надзвичайну історію написали від руки
Архів показав нелегальний пам'ятник Шевченку, який стояв у Харкові

У державному архіві Харківської області відкрилась виставка, присвячена 203-й річниці з Дня народження українського поета і художника Тараса Шевченка.

Одним із найцікавіших її експонатів стала рукописна «Історія нелегального пам'ятника Т. Г. Шевченку (1898)» з альбому харківського просвітителя, педагога та поета Христини Алчевської.

За словами головного спеціаліста відділу інформації та використання документів держархіву Харківщини Олени Сафонової, мармуровий бюст Шевченка на замовлення Олексія Алчевського створив скульптор Володимир Беклемішев.

"Це був чи не перший пам'ятник поету. Бюст встановили на території народної школи Алчевських (нині - вулиця Жінок-Мироносиць), і він довгий час прикрашав там сад. У той час вшанування українських літераторів, митців та представників культури було під забороною, але Алчевським вдалося відстояти пам'ятник. Олексій Алчевський заповідав Христині Алчевській після його смерті передати пам'ятник місту. Але коли він застрелився, вона не виконала його заповіт, бо цей сад разом із бюстом відійшов кредиторам", - розповіла вона.

За архівною інформацією, у 30-ті роки минулого століття бюст потрапив до Харківської художньої галереї, а після Другої світової війни був переданий Центральному державному музею Тараса Шевченка у Києві.

Виставка, яку можна безкоштовно відвідати на пр. Московському, 7, працюватиме два тижні.

Нагадаємо, що у Харківському художньому музеї відкрилась персональна виставка бісерних прикрас мистецтва Вікторії Кортневої.

comments powered by HyperComments