Свобода. Рівність. Економічні права. Як в Харкові пройшов марш до 8 березня

Юлія Гуш  |  Середа, 8 березня 2017, 19:46
Сьогодні в Харкові відбувся марш, під час якого учасниці та учасники звернули увагу на проблему гендерної нерівності в економічній сфері.
Свобода. Рівність. Економічні права. Як в Харкові пройшов марш до 8 березня

Захід відбувся в межах «Тижня жіночої солідарності» під гаслом «Вимагаємо 100%!» і був направлений проти економічної нерівності між жінками та чоловіками, гендерних стереотипів щодо професій та їх маркування як суто «жіночих» чи «чоловічих».

«Мета маршу – зробити видимими проблеми економічної нерівності на основі статі і гендеру, – розповіла Анна Шаригіна, співорганізаторка «Тижня жіночої солідарності», – ми хочемо, щоб ці проблеми стали видимими у міському просторі. І проблеми того, що до жінок по-різному ставляться на ринку праці, по-різному ставляться при вирішенні їх кар’єрного зростання. Або до того, що на жінок покладається вся репродуктивна праця, яка є неоплачуваною».

Минулого року в Харкові також проходив подібний марш, присвячений, щоправда, проблемі насильства на жінками. Але цього року, зважаючи на економічні проблеми, було прийняте рішення обрати вже іншу тему.

«Деякі наші колежанки з інших міст вирішили робити марші проти насильства, – додала Анна Шаригіна, – минулого року ми говорили про цю проблему. Цього року вирішили говорити про іншу. Ми спробували дослухатися до європейської спільноти. І нам було важливо бути з нею в резонансі. Ми дослуховувались до того, що говорять в Європі про проблему жінки. Зараз всі говорять про фінансову кризу. Але жінки тут страждають найбільше. Але про це ніхто не говорить. І тому ми вирішили підняти і цю проблему».

Стартував марш поблизу Центру жіночого здоров’я. Учасниці та учасники маршу пройшлися колоною до ХНАТОБу, скандуючи гасла «Вимагаємо 100%», «Сексизму – ганьба, жінкам – права», «Можливості жінки – можливості країни» тощо.

«Наша українська спільнота знаходиться в стані кризи, – зазначила Анна Зяблікова, співорганізаторка маршу, – і від цієї кризи більшої мірою постраждали жінки. Бо скорочення в бюджетній сфері проходить в тих сферах діяльності, які є обслуговуючими. Тобто, це соціальні сфери, сфера освіти, сфера дошкільної освіти. Дуже багато жінок губить роботу. У зв’язку з цим ми хочемо підкреслити, що і зараз, і в майбутньому нам необхідна емансипація, нам необхідний рівний розподіл праці, нам необхідне визнання репродуктивної праці. Ми виступаємо за те, щоб кожна жінка мала можливість обирати собі професію, вибирати власну долю – як репродуктивну, так і кар’єрну. І щоб ні над ким в нашому суспільстві не висіли гендерні стереотипи».

Зокрема, під час маршу говорили про проблему економічної нерівності, про те, що жінки отримують меншу винагороду за роботу, ніж чоловіки, хоча працюють на рівні з ними, про те, що жіноче тіло використовують в рекламі та медіа для привернення уваги, про нав’язування непотрібної конкуренції між жінками, про уявлення жінки як прикраси та розради для чоловіків, про проблему проблему проституції та не тільки.  

Завершилася хода тематичним флешмобом, під час якого до учасниць за допомогою плівки прив’язували ’язували речі та одяг, які, згідно стереотипам, мають супроводжувати «правильну» дівчинку, дівчину чи жінку. Таким чином, вони наглядно показати, як жінкам протягом всього свідомого життя нав’язують норми та стереотипи, які сковують їх та не дають вільно рухатися.

comments powered by HyperComments