Унікальну квартиру, де жили відомі харківські живописці, продовжують грабувати - громадськість

Юлія Гуш  |  Понеділок, 13 березня 2017, 16:47
Незнайомці виносять те, що має стосунок до історії міста
Унікальну квартиру, де жили відомі харківські живописці, продовжують грабувати - громадськість

З квартири по вулиці Дарвіна, 37 виносять речі, які можуть мати художню та історичну цінність. Мова йде про квартиру №3, яка знаходиться у будинку, побудованому ще архітектором Бекетовим.

Свого часу тут жили видатні художники Михайло Пестриков і Микола Самокиш, а після них – харківські живописці Іван Селищев та Микола Гноєвий.

Проблема полягає в тому, що після смерті останніх власників з квартири почали виносити речі. Про це розповідають сусіди. Олена Рофе-Бекетова згадувала, як 5 березня поточного року побачили поблизу будинку білу легкову машину та КАМАЗ, куди вантажили речі з тієї квартири.

«В КАМАЗ вантажили більші речі. Якщо не помиляюсь, це були залишки меблів, – зазначила вона, – можливо, це те, що можна назвати мотлохом в побутовому сенсі. А, можливо, це цінні, з музейної точки зору, речі. До легковика вантажили запаковані речі. З того, що я сама бачила – то це були достатньо великі альбоми».

За словами Рофе-Бекетової, робітники порадили звернутися з питаннями до жінки, яка переставилася власницею. Мовляв, вона сказала, що на даний момент є господаркою квартири, і продемонструвала договір.

"І тут у мене волосся стало дибки, адже договір був датований лютим 2017 року і підписаний Гноєвим Юрієм Миколайовичем і Гноєвою Любов’ю Миколаївною. І в цей момент я зрозуміла, що необхідно викликати поліцію. Поліція приїхала. Певний час, як мені здалося, тривав виніс майна з квартири", - каже жінка.

Справа в тому, що договір був підписаний людьми, які на той момент уже померли. Нащадків вони не мали й, за словами Олени, вели усамітнений спосіб життя.

Вона розповіла, що на місце прибула поліція та слідча група. Правоохоронці поговорили з жінкою, яка назвала себе господаркою квартири. Вони висунули вимогу повернути в квартиру те, що було в КАМАЗі. Але водій білої «дев’ятки» поїхав геть з усіма речами.

«Слідча мені сказала, що квартира забарикадована, – розповіла Рофе-Бекетова, – і на поточний момент я з сусідкою дала покази. І на цьому роз’їхались. Пізніше я дізналася, що речі, виявляється, вивозять не вперше. І раніше приїжджали, і поліцію сусіди викликали. На мій погляд, це кричуще, безмежне нахабство. Поліція приїжджала, опечатувала (квартиру). Але, незважаючи на це, двері знову зламувались і виніс речей продовжувався».

За її словами, сусіди розповідали, як з квартири виносилися різні речі – картини, меблі, люстри. Як багато було винесено і яку цінність усе це являє – можна лише припускати.

Олена Рофе-Бекетова вважає, що квартиру слід узяти під арешт для попередження подальшого розкрадання. І, якщо не знайдуться нащадки, житло має перейти у власність громади, яка для цього має застосувати всі наявні юридичні важелі.

Нагадаємо, що поліція розслідує шахрайські дії з меморіальною квартирою Самокиша на Дарвіна.

comments powered by HyperComments