Харків’янам «не до лампочки»: на площі Конституції пройде збір небезпечних відходів

Юлія Гуш  |  Четвер, 16 березня 2017, 16:52
В Харкові відбудеться екологічна акція «Нам не до лампочки», під час якої всі охочі можуть здати енергозберігаючі лампочки на утилізацію
Харків’янам «не до лампочки»: на площі Конституції пройде збір небезпечних відходів

Акція організована ГО «Добра воля» в межах проекту EcoLanding. Під час заходу харків’яни можуть здати старі лампочки, «заплативши» за їх утилізацію макулатурою. Словом, як підкреслюють організатори, «вбити двох зайців одним пострілом». Тематика акції була обрано невипадково: останнім часом все більше українців віддає перевагу саме енергозберігаючим лампам, які, тим не менш, потребують спеціальної утилізації. Адже вони містять небезпечні пари ртуті, які накопичуючись в ґрунті, приносять значну шкоду навколишньому середовищу.

«І ті небезпечні відходи негативно впливають на оточуюче середовище, – розповів Артем Костецький, голова ГО «Добра воля», організатор акції, – і, потрапляючи до звалищ, вони продовжують труїти місцеве населення, яке мешкає поряд з тими полігонами. Згідно постанови Кабміну, ці небезпечні відходи повинні відокремлюватись ще в період їх потрапляння до сміттєвих баків. Але у нас немає контейнерів необхідних обсягів, де місцеві мешканці могли б залишити лампи, градусники, батарейки та інші небезпечні відходи».

За його словами, акція «Нам не до лампочки», зокрема, має привернути увагу громади до проблем утилізації небезпечних відходів та показати шляхи їх вирішення. Це доволі злободенне питання, адже в Харкові, за даними організаторів акції, не існує сталої системи роботи з небезпечними відходами.

«Ми хочемо наголосити на тому, що ця проблема існує і що її необхідно вирішувати, – підкреслив Олександр Богданіс, представник ГО «Зелений фронт», – і для цього є всі можливості. Ми не хочемо зараз влазити в конфронтацію. Ми хочемо показати міській владі те, що є готова команда, є всі можливості для того, щоб розпочати вирішувати цю проблему».

Екологічна акція «Нам не до лампочки» стартує 18 березня о 10.00 на площі Конституції. За умовами акції, лампи будуть прийматися в комплекті з макулатурою (1 кілограм за 1 лампу). Організатори пообіцяли, що всі зібрані відходи будуть необхідним чином перероблені чи утилізовані.

Нагадаємо, що до Харкова знову повернулася загроза віялових відключень світла.

comments powered by HyperComments