У Харкові почали реалізацію проекту «За міста без Корупції» за сприяння посольства Нідерландів

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 17 березня 2017, 17:18
За деклараціями чиновників та коштами на ремонти будинків слідкуватимуть пильніше
У Харкові почали реалізацію проекту «За міста без Корупції» за сприяння посольства Нідерландів

Представники «Харківського антикорупційного центру» презентували такі проекти, як «Є_відповідальність» і «За міста без Корупції». За їх словами, проект «За міста без Корупції» реалізуються завдяки допомозі посольства Нідерландів. Над ним представники «Харківського антикорупційного центру» працюватимуть сумісно з одеським Антикорупційним офісом та київським Антикорупційним штабом Наддніпрянщини. Завдяки йому мешканці Харкова, Києва та Одеси отримують можливість дізнатися, як саме направляються кошти з міських бюджетів на ремонтні роботи та наскільки якісно вони виконуються в кінцевому результаті.

«Цей проект реалізується в Києві вже з 2014 року, – розповів Євген Лісічкін, аналітик, координатор проекту «За міста без Корупції» в Харкові, – його основна ідея полягає у тому, щоб залучити якомога більше людей та активістів. І не тільки мешканців великих міст. Для того, щоб вони слідкували за тим, як кошти виділяються на поточні та капітальні ремонти».

За його словами, проект передбачає моніторинг коштів, які виділяються на поточні та капітальні ремонти, а також надсилання інформаційних запитів щодо того, які саме роботи були здійснені в тому чи іншому будинку. Після цього представники «Харківського антикорупційного центру» будуть співпрацювати з волонтерами, які мають розповсюджувати отриману інформацію серед мешканців тих будинків.

В межах проекту «Є_відповідальність» активісти будуть перевіряти електронні декларації чиновників, проводити журналістські розслідування, а також писати скарги до правоохоронних органів і Національного агентства з питань протидії корупції, якщо з’явиться відповідний привід.

«Ми якраз ставимо собі за мету певною мірою спробувати змусити працювати цю систему (електронного декларування), – заявив Володимир Рисенко, юрист ГО «Харківський антикорупційний центр», – щоб було оприлюднене не тільки те, що приховувалось, але й щоб за це несли відповідальність. Принаймні, спробувати це зробити в межах Харкова. І не тільки».

В першу чергу під час перевірки буде звертатися увага на такі правопорушення, як внесення завідомо неправдивих даних до електронної декларації та незаконне збагачення. На це активісти обіцяють неодмінно зреагувати. Вони будуть звертатися зі зібраними даними до компетентних органів, які вже будуть приймати відповідні рішення.

 

comments powered by HyperComments