У Харківській області пройдуть литовські дні

Понеділок, 20 березня 2017, 23:55
Харківська область зацікавлена в активізації співпраці з Литовською Республікою як в економічній сфері, так і в галузі освіти та культури.
У Харківській області пройдуть литовські дні

Перспективи розвитку співпраці обговорили на зустрічі першого заступника голови ХОДА Марка Беккера з делегацією Литовської Республіки.

«Харківська область за останній рік продемонструвала економічне зростання. Є позитивна динаміка – у першу чергу, в сфері промисловості. Індекс промислового виробництва за підсумками року – понад 105%. Зовнішньоторговельний оборот області в минулому році склав майже 2,5 млрд доларів США, у тому числі 21,3 млн – оборот із Литовською Республікою. За два місяці цього року наш зовнішньоторговельний оборот з Литвою склав майже 2 млн доларів», – навів дані Марк Беккер.

Заступник Міністра закордонних справ Литовської Республіки Дарюс Скусявічюс підкреслив: для співпраці Литви й України розвиток міжрегіональних зв'язків дуже важливий.

«Нещодавно ми відкрили Почесне консульство у Харкові. Це мій перший візит до України й ми розпочинаємо його з вашої області, – сказав заступник Міністра закордонних справ Литовської Республіки. – Для мене важливо зрозуміти, що потрібно робити для подальшого розвитку відносин між бізнесом Литви та Харківської області, для активізації співпраці між нашими вишами тощо».

Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс висловив думку, що сприятиме формуванню взаємної зацікавленості та кращому розумінню харків'янами литовської культури може проведення Днів Литви у Харкові.

«У середині червня плануємо в Харкові провести Дні Литви. Це презентація литовської культури, економіки та бізнес-можливостей. Ми хочемо зробити свято для людей - захід на відкритому повітрі. За попередньою інформацією, відвідати цей захід може спікер Парламенту Литви», – повідомив Марюс Януконіс.

Серед перспективних напрямків співпраці сторони також позначили обмін досвідом у сфері децентралізації та місцевого самоврядування.

«У Харківській області триває процес об'єднання територіальних громад. Великий позитивний досвід у цей процес вносять наші партнери. Зокрема, Польща прийняла багато делегацій з нашої області, вони відвідували гміни та вивчали напрацювання наших сусідів. Вважаю, що цікаво було б обмінюватися досвідом і з громадами Литви, – сказав заступник голови ХОДА Михайло Черняк. – Весь досвід, отриманий у Європейському Союзі, ми переймаємо та реалізуємо в Харківській області».

Дарюс Скусявічюс запевнив, що можливість реалізації подібних спільних проектів в сфері децентралізації розглянуть у Литві.

comments powered by HyperComments