У Харкові відбувся «сонячний» марафон для «сонячних» дітей / ФОТО

Юлія Гуш, Сергій Козлов (фото)  |  Вівторок, 21 березня 2017, 23:57
21 березня у межах Дня людини з синдромом Дауна відбувся благодійний марафон на підтримку дітей з хромосомними особливостями.
У Харкові відбувся «сонячний» марафон для «сонячних» дітей / ФОТО

Захід організувала Харківська благодійна організація батьків та дітей з хромосомними особливостями і докторів генетиків за підтримки ЕСС.

В програмі марафону – виступи народних та заслужених артистів України, дитячих колективів, телеміст організаціями Dawn Syndrome World, тематична фотовиставка, театральна замальовка від театру CICADA, участь у всесвітньому флешмобі Lost of socks тощо.

Щоб дітям під час марафону не було нудно, з ними займалися викладачі зі творчих студій, аніматори та волонтери.   

«Насправді, я захоплена організацією цього заходу і тими людьми, які роблять для діток з синдромом Дауна такий захід, – підкреслила директорка технічної студії «Винахідник» Таїсія Мукій, – і привертають до них увагу суспільства. Це дуже чудово. Ми вже вдруге беремо участь у цьому заході. І кожного разу, коли дітки виходять на сцену, в мене просто сльози на очі навертаються. Це добре, що вони привертають увагу до цієї проблеми. Ми привозимо конструктори «Лего» та робимо роботів, які допомагають діткам розвивати інтелектуальні здібності, навички конструювання, розвивати логічне мислення і дрібну моторику».

За словами Таїсії, завдяки грамотному навчанню діти з синдромом Дауна здатні досягти значних успіхів у майбутньому. Такі приклади є.

Вона також розповіла, що має намір нагородити представників Фонду сертифікатом на безкоштовні заняття для всіх дітей.

У марафоні взяли участь діти з синдромом Дауна та їх батьки. Причому, не тільки в якості гостей. Вони також співали і танцювали у концертній програмі.

«У нас середній син навчається в четвертому класі, – розповіла Ольга Шевелєва, – і коли одна дитина обізвала іншу «дауном», то мудра вчителька їх зупинила та сказала: «Давайте ми поговоримо, що саме означає «даун». І коли вона пояснила дітям, що це за люди, чому вони так називаються, наш син встав та сказав: «У мене сестра така. І вона – класна». Так от: щоб запобігти таких от неприємних моментів, пов’язаних з цим словом, подібні акції дуже потрібні. Вони показують, що є такі люди, є такі родини. І їх чимало. Вони пройшли певні труднощі і тепер радіють своїм дітям. Бо наші діти нас змінюють».

Також вона наголосила на тому, що така акція дуже важлива та потрібна для того, щоб довести, що «сонячні» діти такі ж повноцінні у суспільстві. Що вони також несуть в соціум щось добре і світле, що вони навчають інших людей приймати та любити один одного незважаючи ні на що.

comments powered by HyperComments