За нашу і вашу свободу: харків’яни виразили солідарність з політв’язнями Білорусі

Юлія Гуш  |  Неділя, 26 березня 2017, 08:02
Мешканці Харкова зібралися поблизу пам’ятника Шевченку, щоб підтримати затриманих учасників Дня свободи в Білорусі.
За нашу і вашу свободу: харків’яни виразили солідарність з політв’язнями Білорусі

Приводом для проведення мітингу стали масові арешти під час відзначення Дня свободи. Їх кількість досягла 700 осіб. Причому, дані щодо цього сильно різняться. Тому небайдужі до проблеми порушення прав та свобод людини зібралися біля пам’ятника Шевченку і висловили свою солідарність зі заарештованими білорусами.

«Не можна було не організувати цей мітинг, – підкреслила Іванна Скиба-Якубова, співорганізаторка мітингу, – не можна було сидіти та мовчати, коли відбуваються такі жахливі речі. Як це часто буває в Білорусі – це день несвободи. Тому що є величезна кількість заарештованих. І найогидніше те, що там наскільки гребуть всіх без розбору, що навіть українські громадяни стали потрапляти до цих автозаків. Ми нещодавно мали нагоду спілкуватися з білоруськими культурними діячами. Це дуже чудові, приємні люди, які хочуть щось міняти в Білорусі. Але ми бачимо, що їм не дають цього робити».

Вона пригадала, як важливо було українським активістам в 2013 та 2014 роках бачити підтримку в інших країнах. Вони звертали увагу на будь-які акції солідарності з Україною, які проходили закордоном. Тому зараз вони виходять на підтримку людей, які потерпають від поліцейського режиму та диктатури.  

«Буквально позавчора у нас були колеги з Білорусі, які займаються культурою, – пригадувала  Тетяна Пилипчук, учасниця мітингу, – я розповідала про музеї, про те, як у нас відбуваються культурні події, про те, як ми живимо. І вже ввечері, слідкуючи за подіями в країні через соцмережі, вони почали говорити про те, що заарештовано 117 активістів. А через п’ять хвилин – 119. Я відчула, що це теж саме, що було у нас в 2013-2014 роках. Коли ми так само не могли вже реагувати на якісь побутові чи культурні події, події з мирного життя, а слідкувати тільки за тим, що відбуваються репресії. І зрозуміло, коли вирішили підтримати наших білоруських братів, то я не могла не вийти».

Мітинг не був багаточисленним – в ньому взяло участь близько вісімнадцяти людей. Активісти тримали в руках плакати з надписами «Координаторка «Крим-SOS» Євгенія Андреюк затримана в Мінську. Чому?», «Свободу політв’язням», «Білорусь! За вашу і нашу свободу», «Диктатура – це вірус. Сьогодні там, завтра – тут» тощо. Вони вимагали свободи політв’язням та закликали солідаризуватися заради захисту людських прав. 

comments powered by HyperComments