Міністерство культури не може відмінити результат конкурсу на пам’ятник для площі Свободи – Нищук

Юлія Гуш  |  Вівторок, 28 березня 2017, 18:14
Євген Нищук розповів, що, з юридичної точки зору, Мінкультури не може втрутитись в перебіг конкурсу. Проте він висловив свою підтримку активістам, які через суд добиваються його відміни
Міністерство культури не може відмінити результат конкурсу на пам’ятник для площі Свободи – Нищук

Про це Міністр культури наголосив під час відкритої зустрічі з представниками громадськості, з якими він обговорив культурні проблеми міста, які є найбільш актуальними та болючими на даний момент. Зокрема, мова пішла про сумнозвісний конкурс на кращий пам’ятник для площі Свободи, проти якого зараз активно виступають громадські активісти.

«Результати цього конкурсу були відомі людям ще до його оголошення, – підкреслив один з них, Дмитро Булах, – в жовтні 2016 року особисто я писав в соцмережі, що переможцем конкурсу буде саме цей проект. Його автором є головний архітектор міста зі своїм радником..... Харків’яни, розуміючи цю небезпеку, більше ніж за півтори доби збирають більше 700 підписів під зверненням про відміну цього конкурсу. І про призначення відкритого міжнародного конкурсу реконструкції площі Свободи. Харківській міський голова ігнорує це звернення».

Також активісти підняли питання щодо того, щоб Держпром був визнаний пам’яткою державного значення. Це має не допустити руйнування архітектурного ансамблю площі Свободи. Чому, зокрема, може посприяти встановлення колони, яка якраз перемогла у вищезгаданому конкурсі.

Євген Нищук підкреслив, що активісти мають рацію, коли вирішили боротися з цією проблемою в судовому порядку. Проте зазначив, що Міністерство культури з юридичної точки зору не має права втручатися в цю справу.

Тамара Мазур, заступниця Міністра культури, розповіла, що згідно чинному законодавству, результати подібного конкурсу будуть скасовані якщо міська рада їх відмінить. Або вона це зробить за рішенням суду. Проте, вона зазначена, що представники Мінкультури можуть подавати документи до відповідних інстанцій для того, щоб захистити пам’ятки культури. Наприклад, до ЮНЕСКО, щоб експерти з даної організації включили архітектурний ансамбль площі Свободи до пам’яток світового значення.

Як раніше писала «Справжня Варта», харківський письменник, поет і музикант Сергій Жадан написав відкритий лист міністру культури України Євгену Ніщуку

"Останнім часом усе частіше доводиться чути від мешканців міста прохання «передати Нищуку» ті чи інші пропозиції та ідеї. Передусім це стосується листа від представників харківської громади, адресованого на твоє ім’я, щодо неправомірності встановлення на харківському майдані Свободи сумнозвісної колони. На цей лист харків’яни, на жаль, так і не отримали жодної відповіді. Певен, що ти, як людина, яка добре розуміє потребу й права суспільства на повноцінний відкритий діалог із владою, все ж відреагуєш на питання харків’ян і знайдеш можливість для розмови з представниками громади", - сказано у тексті.

comments powered by HyperComments