«З0 днів на велосипеді»: як харківські велосипедисти приєднаються до всесвітньої акції

Юлія Гуш  |  Четвер, 30 березня 2017, 16:01
1 квітня в місті стартує акція, в межах якої учасники зобов’язаються щоденно проїжджати як мінімум один кілометр на велосипеді
«З0 днів на велосипеді»: як харківські велосипедисти приєднаються до всесвітньої акції

Про це розповіли організатори акції «З0 днів на велосипеді» під час своєї прес-конференції. Це світовий рух, який зародився в США в 2010 році. Згодом він розповсюдився за межі країни. І на сьогоднішній день в ньому бере участь більше 8 тисяч велосипедистів з різних куточків світу. Україна долучилася до акції «З0 днів на велосипеді» три роки тому. І цього разу в ній візьме участь 700 людей зі всієї Україні. При цьому, Харків в цьому плані виявився найактивнішим містом – тут до акції планують приєднатися 450 учасників.

За словами Олександра Явдошенка, «З0 днів на велосипеді» – це рух некомерційний та суто волонтерський. Взяти участь в ньому можуть всі охочі. Затвердивши свою участь, кожна людина бере на себе зобов’язання щоденно проїжджати на велосипеді як мінімум один кілометр. Про свої досягнення учасники можуть хвалитися в соцмережах, поставивши відповідний хештег – #30daysofbiking, #30днівнавелосипеді чи #30днейнавелосипеде. Крім того, вони будуть використовувати тематичний флаєр, який вставляється між спицями велосипеду. 

«Ми це популяризуємо, проводимо велопрогулянки по місту, по області, – підкреслив Олександр Явдошенко, – і тим самим ми об’єднуємо людей. Люди не тільки діляться своїми історіями про те, як пройшов день. Ми також  організовуємо для них зустрічі для того, щоб вони змогли поспілкуватися та дізнатися про щось нове».

Під час акції безпека на дорогах стоятиме на першому місці. Зокрема, учасники використовуватимуть світловідбивачі браслети та окуляри, у тому числі й на освітлених дорогах. «Ми зрозуміли, що важливо, щоб їзда була комфортною та безпечною, – зазначила Олена Стебелецька, – більшість автомобілістів до цього не готові, вони не помічають велосипедистів. До того ж, квітень – місяць дощовий, брудний».

«Ця акція дуже сонячна, дуже радісна, – розповів Ян Здановський, – все базується на добрій волі, на хорошому настрої і бажані поділитися ним з оточуючими. Тому якогось глибоких та серйозних намірів, мабуть, в цієї акції немає. Її недарма називають просто флешмобом. Але, в той же час, вона несе певне соціальне навантаження. Бо чим більше людей буде щоденно проїжджати хоча би один кілометр (на велосипеді) по загальноміських дорогах, то це стане одним з моментів, який змусить автомобілістів, міську владу, пішоходів визнати те, що в місті є велосипедисти. Що вони є повноправними та відповідальними учасниками дорожнього руху».

Зустріч відбудеться 1 квітня о 9.00 в сквері Стрілка, де учасники зможуть познайомитися з один одним. Якщо буде хороша погода, то, за словами організаторів, їх чекає велопробіг по цікавому маршруту. Яким він буде – сюрприз для учасників.

comments powered by HyperComments