Дізнатися правду. Світлична вшанувала подвиг в’язнів концтаборів

Вівторок, 11 квітня 2017, 17:01
Свідків тих подій залишається все менше. Важливо, що в Харкові є такі люди, вони стали живими легендами
Дізнатися правду. Світлична вшанувала подвиг в’язнів концтаборів

Це голова ХОДА відзначила під час заходів, що присвячені Міжнародному дню визволення в’язнів нацистських концтаборів.

"Свідків тих подій залишається все менше. Важливо, що в Харкові є такі люди, вони стали живими легендами. Вони продовжують ділитися спогадами з молоддю, студентами. У нас є унікальна можливість - почути з перших вуст, що насправді відбувалося в концтаборах. А ще - навчитися в цих людей згуртованості та сили волі", - заявила Юлія Світлична студентам Українській інженерно-педагогічній академії.

Під час зустрічі був проведений показ документального фільму про нацистські концтабори. Своїми спогадами поділився колишній в'язень - професор Української інженерно-педагогічної академії Ігор Малицький.

За словами Юлії Світличної, почути розповіді колишніх в'язнів мають змогу й школярі Харківщини: в'язні концтаборів разом з ветеранами Другої світової війни беруть участь в уроках, які проводяться у навчальних закладах області в рамках програм патріотичного виховання.

У березні 1945 року на території Бухенвальда - найбільшого концентраційного табору, спалахнуло збройне повстання в'язнів. Коли в Бухенвальд увійшли американські війська, повсталі вже здійснювали контроль над табором смерті. Значною мірою завдяки цьому охорона СС не встигла замести сліди своїх злочинів, і свідчення в'язнів дійшли до міжнародного Нюрнберзького трибуналу. 11 квітня - день входження американських військ на територію Бухенвальда - і був прийнятий ООН як дата, коли світ відзначає Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів.

Як раніше писала «Справжня Варта», голова ХОДА взяла участь у  відкритті в харківському виші курсів підготовки працівників вибухотехнічних підрозділів Національної поліції України.

Навчання в Центрі післядипломної освіти Харківського національного університету внутрішніх справ пройдуть 30 працівників вибухотехнічних підрозділів з Департаменту вибухотехнічної служби та 22-х Головних управлінь Національної поліції України в областях, а також Головного управління Національної поліції в місті Київ. Заняття триватимуть з 12 по 25 квітня.

comments powered by HyperComments