Для Харківщини актуальною проблемою є поширення кишкових інфекцій

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 14 квітня 2017, 16:01
За словами експертів, гострі кишкові інфекції майже втратили свою сезонність, проте протягом весно-літнього сезону захворюваність тільки зростатиме
Для Харківщини актуальною проблемою є поширення кишкових інфекцій

Тетяна Карлова, завідувачка відділенням організації епідемдосліджень Харківського обласного лабораторного центру, розповіла, що на сьогоднішній день спостерігається неблагополучна епідеміологічна ситуація стосовно розповсюдження гострих кишкових захворювань, що вже багато років є актуальною проблемою для регіону.

«Ми бачимо, що гострі кишкові інфекції майже втратили свою сезонність та актуальність як інфекції, які реєструються протягом літнього сезону, – зазначила вона, – коли є умови зовнішнього середовища, сприятливі для розвитку збудника гострих кишкових інфекцій. Ми бачимо, що і в січень, і в лютий, і в березень ми перевищуємо в декілька разів середні показники по Україні. Тому актуальність їх не знижується. І лишень у весняно-літній сезон, коли вже будуть умови для циркуляції збудників, ми очкуємо зростання епідеміологічного процесу. Тобто, гострі кишкові інфекції, гостра вірусна інфекція, вірусний менінгіт, вірусний гепатит А – це ті інфекції, які будуть дуже актуальні в літньому сезоні».

За словами Карлової, на території Харківської області кишкові інфекції реєструються протягом всього року. І основною причиною розповсюдження інфекції є незадовільні санітарно-гігієнічні умови, а також неякісні продукти харчування, які вживали хворі. Крім того, у весняний період стає все більш актуальною проблема розповсюдження інфекційних хвороб, збудниками яких є кліщі. За словами Ганни Сухорукової, завідувачки відділенням особливо небезпечних інфекцій Харківського обласного лабораторного центру, на Харківщині наявні природні осередки, де може відбуватися поширення даних інфекцій. Зокрема, наразі не підтверджено випадків кліщового вірусного енцефаліту, але всі умови для цього наявні.

Тому експертка закликала відпочивальників бути обачними на свіжому повітрі, перевіряти себе на наявність кліщів, а при необхідності – одразу ж звертатися до лікаря.

comments powered by HyperComments