В Україні зняли фільм про життя людей з синдромом Дауна

Юлія Гуш  |  Вівторок, 18 квітня 2017, 18:29
В різних містах України тривають закриті покази документального фільму «Ти де/ я тут»
В Україні зняли фільм про життя людей з синдромом Дауна

Фільм був відзнятий в Одесі. Він розповідає історії семи «сонячних» мешканців міста: про те, як вони живуть, що люблять і про що мріють. До речі, остатньому аспекту була приділена основна увага: юні герої там займалися тим, чого хотіли раніше. Хтось співає перед публікую, хтось пішов на побачення в парк атракціонів, а хтось спробував себе в ролі молодого подружжя.

«Мені запропонували і я погодився, – розповів Максим Карасьов, режисер фільму, – а ідея самого фільму прийшла після того, як я познайомився з цими хлопцями та дівчатами. І зрозумів, як їх потрібно знімати і що потрібно про них розповідати. Я хочу познайомити всіх з ними, з їх способом життя. Бо широкому загалу невідомо, як живуть люди з синдромом Дауна. Є багато медичної інформації, яку можна знайти в мережі, але про їх справжнє життя ніхто не знає. Ми дуже рідко бачимо їх на вулицях, в громадських місцях. Нам, звичайним людям, дуже важко з ними познайомитися. Адже зазвичай вони сидять вдома чи в якихось освітніх центрах. От якраз і хотілося познайомити їх з широкою аудиторією, з великою кількістю глядачів».

Харків став шостим містом, куди завітав режисер разом зі своїм фільмом. Він розповів, що ставив собі за мету показати, як живуть і як хочуть жити люди зі синдромом Дауна. Максим Карасьов згадував, що актори були з ним дуже доброзичливими і він до сих пір підтримує з ними дружні стосунки.

«Це перший в Україні документальний фільм за участю акторів з синдромом Дауна, – зазначила Ірина Шевченко, президент ХБО батьків дітей з хромосомними особливостями і лікарів-генетиків «Діти сонця», – цим він особливий і цим же – незвичайний. Його варто побачити в першу чергу для того, щоб мати правильне уявлення про людей з особливими потребами».

В першу чергу, «Ти де/ я тут» є документальним фільм, який, за задумом режисера, має забезпечити аудиторії максимальну ступінь занурення. Нерідко герої стрічки зняті зі спини і глядач неначе слідує за ними. Максим Карасьов зазначив, що подібний прийом він бачив в угорському фільмі «Син Саула», в якому таким способом передавалися всі жахи нацистського концтабору.

Наталія Шевченко у свою чергу підкреслила, що дітям з синдромом Дауна перш за все важливо отримувати любов та прийняття з боку оточуючих. За її словами, люди часто говорять «особливі потреби», але насправді ніхто не замислюється над тим, що саме вони означають.

«Вони полягають не в потребі якогось особливого ставлення, – розповіла вона, – а в тому, що ці люди також є. І хочеться, щоб оточуючі їх приймали та розуміли. На сьогоднішній день дуже активно шиють одяг для собачок та кішечок. Це весело, цікаво, яскраво. Але при цьому практично забули, що є люди з особливими потребами, для яких потрібно не обмежуватися виключно пошитим одягом. А й давати певні пропозиції для активного життя. Це і робота, і дозвілля. Це все те, чому радіє людина».

На даний момент тривають закриті покази фільму «Ти де/ я тут». За словами режисера, як тільки стрічку покажуть на фестивалях, вона стане доступною для широкого загалу.

comments powered by HyperComments