Ліки для харків’ян стануть більш доступними

Юлія Гуш  |  Середа, 19 квітня 2017, 19:40
На Харківщині стартувала програма «Доступні ліки», скористатися якої можуть люди, які мають серцево-судинні захворювання, цукровий діабет другого типу та бронхіальну астму
Ліки для харків’ян стануть більш доступними

За словами в.о. начальника управління охорони здоров'я ХОДА Галини Сіроштан, по Харківщині вже був складений список пацієнтів, які мають право скористатися даною програмою. Це 963 632 осіб, які мають такі діагнози, бронхіальна астма, цукровий діабет другого типу, а також різного роду серцево-судинні захворювання.

«Ми визначили лікарські засоби, які ці пацієнти зможуть приймати та зробили розрахунки тих коштів, які ми отримали у вигляді медичної субвенції для реалізації урядової програми, – розповіла Сіроштан, – Харківська область отримала майже 5 мільйонів гривень для її реалізації. Які пропорційні кількості пацієнтів, що знаходяться на диспансерному обліку. Кошти були розподілені між містом Харковом та районами області».

В межах програми «Доступні ліки» пацієнти можуть безкоштовно отримати 127 лікарських способів від серцево-судинних захворювань, 24 від цукрового діабету типу і 6 – від бронхіальної астми. На 23 засоби передбачена знижка до 30%. Щоб отримати ліки, пацієнту необхідно надати рецепт від лікаря, який буде дійсним протягом місяця.

«Ми маємо повний набір лікарських засобів, які можна призначати пацієнтам в рамках програми, які високоефективні для лікування вищезазначених захворювань, – підкреслила Галина Сіроштан, – в реалізації урядової програми бере участь 64 заклади охорони здоров'я, майже 3 тисячі медичних працівників і маже 300 провізорів і фармацевтів аптечної мережі».

За словами Юрія Сороколата, директора Департаменту охорони здоров'я міськради, в самому Харкові до даної програми було залучено 50 аптек. При необхідності, їх кількість буде збільшена задля того, щоб не було перебоїв у постачанні необхідних ліків. Крім того, вже були підписані необхідні договори з 36 медичними закладами міста.

«Список аптек з безкоштовними ліками пацієнту надасть лікар, – розповів він, – хворому просто необхідно відвідати лікаря і пройти обслідування. Один з позитивних аспектів програми полягає в тому, що вона стимулює хворих ходити до лікаря. А не займатися самолікуванням».

comments powered by HyperComments