Гройсман та Світлична оглянули інститут протезування

Юлія Гуш, Сергій Козлов  |  Понеділок, 24 квітня 2017, 18:04
Український науково-дослідного інститут протезування є одним з трьох закладів такого типу, які залишилися на постсовєтьскому просторі
Гройсман та Світлична оглянули інститут протезування

Під час огляду прем'єр-міністр і голова ХОДА поспілкувалися з вченими, лікарями та пацієнтами цього відомого закладу.

«Згідно тій інформації, яку ми зараз маємо, він виглядає набагато краще, аніж ті структури, які залишилися в Росії, – розповів Леонід Віталінський, заступник директора з науково-технічної роботи, – основні напрямки нашої діяльності – це розробка і впровадження передових методів протезування, артезування, реабілітаційні методики для пацієнтів. У нас комплексний, мультидисциплінарний підхід. Спочатку ми тестуємо пацієнта для врахування його потенційних можливостей. А коли ми бачимо ті можливості, то підбираємо під них саме ті методики, які дадуть найбільш позитивний результат…. Коли ми його отримуємо, то це надихає нас на подальшу роботу у цьому напрямку».

Катерина приїхала до Харкова з міста Ізмаїла Одеської області. До інституту вона потрапила в результаті дорожньої аварії. Лікується вона тут вже два тижні і, за її словами, вже має певні успіхи в цьому плані.

«Я приїхала до цього центру, бо тут дуже хороше обладнання, – розповідає Катерина, –. це називається «параподіум». Він створений спеціально для людей з проблемами рухово-опорного апарату. Він дозволяє навчитися повністю управляти власним тілом. Після травми у людини різні частини працюють не злагоджено, а кожна окремо. А за допомогою такого апарату, який знаходиться тільки в Харкові, можна навчитися повністю управляти ними. І от на цьому тренажері я займаюся щодня. Моя витривалість дуже підвищилась».

Всього інститут розрахований на 180 ліжок, проте пацієнтів, які там лікуються, значно більше. За словами Виталінського, часом в закладі знаходиться більше 200 осіб. Для їх лікування та реабілітації використовуються різноманітні методики, як то водолікування чи фізіотерапія. Особливо виділяється система «Джао», яка на даний момент єдина по всій Україні.

" За останні п’ять років тут було проведено реабілітаційні заходи та надано протезно-ортопедичну допомогу більш ніж 350 дорослим пацієнтам та 600 дітям, з них 400 дітей пройшли відновлювальне лікування з використанням нанотехнологій та роботизованих систем», - відзначила голова ХОДА Юлія Світлична.

«Як правило, ми виводимо людей на артезний рівень, – розповів реабілітолог Юрій Місуно, – це артези або легенькі ходунки, ліктеприємні милиці. І людина йде в життя. Як воно там далі складається – зазвичай, я моніторю цю ситуацію, спілкуюся з ними. Здебільшою, це дуже добре. Проте деякі, звичайно, здають позиції. Бо в них немає такої можливості, як у нас, наприклад, постійно займатися вертикалізацією. Людина сідає до візка, бо в неї вдома немає відповідних умов. У нас вони є і люди їх можуть використовувати сповна».

Як раніше писала «Справжня Варта», сьогодні Гройсман і Світлична перевірили, наскільки "доступні ліки" доступні у Харькові. Вони оглянули аптеку «Славутич» на вул. Отакара Яроша в Харкові. Аптека бере участь у реалізації програми й, за інформацією провізорів, тут наявний повний перелік ліків, які можна отримати, відповідно до програми, безкоштовно або з доплатою.

comments powered by HyperComments