Які листи писали люди за часів Другої світової?

Неділя, 7 травня 2017, 14:23
У Харківському історичному музеї стартувала виставка «Історія одного трикутника», де були представлені приватні листи та особисті записи тих часів.
Які листи писали люди за часів Другої світової?

За часів Другої світової війни «трикутниками» називали листи, які люди слали з фронту додому. Вони, звичайно, проглядалися цензорами, проте це не заважало їх авторам висловлювати власні думки та почуття на папері.

Матеріали були зібрані студентами дев’ятьох харківських вишів, яким було запропоновано знайти в родинних архівах листи тих часів і написати до них власні коментарі. Причому, будь-які – з описами побуту, особистими порадами, віршами, прощаннями, привітаннями та проханнями. Наприклад, в одному листі автор скаржився на те, що його пограбували «свої», в другому вже інша людина  дає поради рідним, в третьому – розповідає про свої проблеми та здобутки.

На виставці «Історія одного трикутника» представлені листи, щоденники та приватні записи. Більшість їх авторів додому так і не повернулася. Подібні документи відображають ту епоху, в якій жили ці люди. Проте не в глобальному, а приватному вимірі.

comments powered by HyperComments