Харків'янам розповідатимуть про те, як зберегти життя на дорогах

Юлія Гуш  |  Четвер, 11 травня 2017, 10:01
Харків долучився до Четвертого глобального Тижня безпеки дорожнього руху, що проходить з 8 по 14 травня в різних країнах світу
Харків'янам розповідатимуть про те, як зберегти життя на дорогах

В межах Тижня безпеки дорожнього руху відбудеться низка заходів, спрямованих на зниження аварійності на дорогах та попередження ДТП серед населення. І цього року, за рішенням ООН, вони будуть проходити під слоганом «Збав швидкість – збережи життя».

«Швидкість є одним з головних факторів аварійності та смертельного травматизму, – розповів Віктор Козоріз, віце-президент ГО «Товариство учасників руху», голова Громадської спілки захисту пішоходів, – це не тільки проблема України чи країн, які розвиваються. Це проблема всього світу. Через це ООН було прийняте рішення щодо проведення Четвертого глобального тижня безпеки дорожнього руху. І він присвячений саме темі швидкості, її контролю і тому, як вона впливає на безпеку дорожнього руху».

«Такі заходи проводяться два рази на рік – навесні та восени, – зазначила Марина Кульбачна, тимчасово в.о. начальника відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Харкові, – але, як каже керівництво – у нас щодня день безпеки дорожнього руху. Звісно, кожного дня на дорогах нашого міста щось трапляється, учасники дорожнього руху не дотримуються правил. Але цього тижня ми приділяємо цьому більше інформаційної уваги».

За її словами, заходи в межах Тижня безпеки дорожнього руху стартували вже з 3 травня. Щодня співробітники поліції виїжджають до різних навчальних закладів, де розповідають про правила поводження на дрогах, навчають майбутніх водіїв тому, як слід поводити себе під час рож нього руху чи як грамотно надати першу допомогу у випадку ДТП.

Взагалі, значна увага буде приділятися саме дітям та студентській молоді: «Ми завжди звертаємо увагу на вікову категорію, – розповіла Кульбачна, – діти, які навчаються школах, дитсадках та вишах отримують від нас інформацію щодо того, як правильно користуватися всіма приладами на дорозі. Знаки, світлофори, розмітка – ми цьому завжди детально навчаємо».

Крім того, заплановані заходи і для більш широкої аудиторії. Зокрема, у суботу на площі Свободи має відбутися тематичний флешмоб за участю учасників дорожнього руху та поліції, пройде єдиний урок з безпеки дорожнього руху, організований Управлінням превентивної діяльності, заплановані заходи, присвячені використанню дитячих автокрісел, пасків безпеки та шоломів тощо. На думку учасників Тижня безпеки дорожнього руху, всі вони зараз напрочуд важливі та актуальні, адже ситуацію на українських дорогах важко назвати сприятливою.

«Ситуація спонукає до того, щоб і органи влади, і громадські організації, і все суспільство вернули увагу до того, що в Україні зберігається дуже високий рівень аварійності і дорожньо-транспортного травматизму, – підкреслив Віктор Козоріз, – буквально за останні два дні (за вчора та сьогодні) в Україні, за даними Національної поліції, загинуло 17 людей. І більше 130 чоловік були травмовані. Це незважаючи на те, що були вихідні дні і люди, в принципі, зменшили активні поїздки. Але разом з тим ми бачимо, що рівень аварійності дуже високий».

comments powered by HyperComments