Харків'яни побачать більше тисячі різноманітних ляльок

Юлія Гуш  |  Середа, 17 травня 2017, 18:42
В Харкові пройде виставка творчості та рукоділля
Харків'яни побачать більше тисячі різноманітних ляльок

Зокрема, в межах виставки відбудеться перший в місті конкурс на кращу авторську ляльку. У Харкові виставка творчості та рукоділля «Craft.Business&Hobby» відбудеться вперше, проте до неї зголосилося долучитися 107 учасників не тільки з України, а й закордону. Це будуть майстри рукоділля, дизайнери, представники провідних українських компаній, які представлять широкому колу глядачів не тільки власні здобутки, а й різного роду соціальні проекти, направлені на підтримку творчих людей.

«Ми, як організатори, спрямовуємо свої сили на те, щоб за допомогою цієї виставки популяризувати творчість, рукоділля, донести до мешканців наших міст та зарубіжних гостей таланти наших українських художників, майстрів, – розповів Юрій Шуманський, організатор виставки «Craft.Business&Hobby», – і таким чином підтримати їх. А також провести виховну роботу, щоб люди розуміли цінність ручної праці, цінність творчості».

Зокрема, відвідувачі виставки мають змогу не тільки подивитися на творчі здобутки українських та зарубіжних майстрів, а й відвідати презентації, покази та майстер-класи. Свого часу ця виставка проходила в Києві і привертала учасників з 27 країн світу. Але організатори сподіваються, що вона матиме успіх і в Харкові, що дозволить продовжити цей проект і надалі.

«Ця виставка дає художникам можливість обмінятися емоціями, почути відгуки, – зазначив Шуманський, – кожного разу до нас приходить багато відвідувачів, які вперше в житті бачать все це. Для багатьох це стає відкриттям. Ми живемо в техногенному світі, але традиції творчості в Україні дуже багаті й вікові».

Під час виставки відбудеться конкурс на найкрасивішу авторську ляльку. Переможці будуть об’явлені у двох номінаціях – «Симпатія глядачів» та «Симпатія журналістів». Це перший конкурс такого роду, який коли-небудь проходив у Харкові. Він, зокрема, дозволить переставити мистецтво лялькарства більш широкій аудиторії. Адже, на думку учасників, його часто недооцінюють або не помічають.

«Лялька, як вид мистецтва, незаслужено знаходиться в тіні, – зазначила Олена Кроповинська,художниця по лялькам, учасниця міжнародних виставок, – і такі виставки допомагають нам розповісти людям, що лялька – це не тільки елемент дитячої гри. Це не те щоб продовження нашого дитинства. Це створення нами якісь нових світів, які ми можемо показати людям точно так само, як є напрямок живопису, музики, скульптури. Бо лялька – це такий самий витвір мистецтва».

«Для популяризації такого виду мистецтва виставка робить дуже багато, – додала Дарина Виставна, художниця по лялькам, учасниця міжнародних виставок, – насправді, більшості людей дуже важко пояснити те, що це дійсно мистецтво, що це за напрямок, чому якась лялька коштує так дорого. Людям, на жаль, не завжди це зрозуміло. І для того, щоб наглядно це пояснити, існує виставка».

Виставка творчості та рукоділля «Craft.Business&Hobby» проходитиме з 19 по 21 травня у виставковому центрі «РадмірЕкспохол». Там глядачі можуть побпачити більше тисячі різноманітних ляльок, ведмежат Тедді та авторських іграшок від майстрів з усіх регіонів країни.

comments powered by HyperComments