Робимо Харків чистішим: під час екоакції харків’яни зібрали 2,5 тисяч мішків з відходами

Юлія Гуш  |  Вівторок, 30 травня 2017, 18:41
І незважаючи на невелику кількість учасників, під час акції «Зробимо Україну чистою» було вивезено та відсортовано більше сміття, ніж минулого року
Робимо Харків чистішим: під час екоакції харків’яни зібрали 2,5 тисяч мішків з відходами

Акція «Зробимо Україну чистою» проходила в квітні протягом кількох днів. Її учасники брали участь в прибиранні територій власних населених пунктів з подальшим сортуванням сміття. Аналогічні заходи відбулися у всіх регіонах країни.

«Цього року було зібрано менше відходів, вийшло менше людей, – розповіла Анна Прокаєва, кординаторка акції у Харківській області, – але є якісні показники, адже цього року по області було вивезено та відсортовано більше (сміття). І більше долучилося волонтерів. Адже в минулі роки було багато представників місцевої влади. Цього року було зібрано близько 2,5 тисяч мішків з відходами. З них більша кількість – 32% – це пластикові пляшки, 28% скла, 12% паперу. А третина – це органіка та інше сміття. Це те, що неможливо було зібрати».

Щоправда, під час проведення таких акцій організатори відмічають певні незручні моменти. За словами Прокаєвої, окремі політсили дозволяють собі виходити на прибирання під власною символікою, а деякі навіть пропонують провести акцію під своїм патронатом. Це при тому, ця вона задумана як суто аполітична.

Тетяна Тихомирова, представниця харківської команди, у свою чергу розповіла, що цього року учасники акції зробили акцент на роботу зі школярами. Для них була проведена ціла низка освітніх заходів, в межах яких вони могли ознайомитися з нагальними екологічними проблемами. Зокрема, це був конкурс на кращий тематичний комікс, який так чи інакше розкриває проблеми екології та особисте бачення автора щодо їх вирішення. Загалом, освітні заклади брали в цій акції активну участь.

Але на цьому робота екоактивістів не завершується. Вже були започатковані такі ініціативи, як «Екошкола», «Екокав’ярня», запланована акція «Прихисти пакет», яка має пройти на початку червня. Всі виручені кошти з неї кошти, за задумом організаторів, підуть на потреби іншого «зеленого» проекту.

«На ці гроші ми, волонтери, плануємо закупити логотипи для «екокав’ярень», – зазначила Анна Прокаєва, – зараз ми обійшли двадцять кав’ярень. І дванадцять з них вже дали згоду на те, що будуть робити знижку для тих, хто приходить з власними кухликами».

Також буде проводитися ще одна акція яка, щоправда, вже стосується висадки дерев. Це так званий «дубкросинг», в межах якого учасники збирають жолуді, пророщують, а весною всаджують вже молоді деревця. Активісти впевнені, що такі ініціативи приносять значну користь суспільству та сприяють підвищенню екологічної свідомості серед населення.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments