Україна і надалі може розраховувати на підтримку Литви – Грибаускайте

Юлія Гуш, Сергій Козлов  |  П'ятниця, 9 червня 2017, 15:43
Про це президент Литви Даля Грибаускайте заявила під час ділового візиту до Харкова, приуроченого до ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Україна і надалі може розраховувати на підтримку Литви – Грибаускайте

«Ми будемо дуже раді й надалі допомагати вам, – зазначила Грибаускайте, – ми розуміємо, що перед вами дуже складна дорога. Ми можемо бути настроєні оптимістично, але сама робота буде дуже складною. Ми хочемо допомагати. Ми пишаємося Україною за те, що після Вільнюського саміту, після Майдану ви вже досягнули так багато. Ми допомагали тому народу, який сам ходів собі хотів допомогти і бути незалежним», - повідомляють  кореспонденти «Справжньої Варти»

Значну роль допомоги Литви під час війни на Сході країни відзначив Петро Порошенко: «153 військовослужбовця пройшли реабілітацію в Литві, – розповів він, – і якщо взяти співвідношення «кількість населення країни і кількість військовослужбовців, які пройшли реабілітацію, оздоровлення, отримали медичну допомогу», то Литва знаходиться на першому місці. Окремо хочу відзначити нову важливу ініціативу, запропоновану литовськими парламентарями щодо реалізації нового європейського плану допомоги для України. Ми вперше це побачили на Мальті, коли дуже відомий парламентар Литви – пан Кубелєв – на саміті Європейської народної партії запропонував План Маршала для України, який передбачає абсолютно нові ініціативи щодо інвестиційних залучень інвестиційного капіталу з більшості європейських країн».

Зокрема, Даля Грибаускайте розповіла, що в Литві є чимало недержавних організацій, які охоче допомагають Україні. І одна з таких зібрала кошти на купівлю перископа, який згодом буде переданий українським військовим.

«Ви можете використовувати його для того, щоб себе захищати, – зазначила вона, – захищати і в траншеях, і на землі. Це ще один подарунок від наших людей. Люди роблять багато доброчинної роботи. І не лишень ми надсилаємо своїх інструкторів, радників. Для нас головне – щоб люди мали можливість спілкуватися між собою. Ми були щасливі з того, що могли займатися реабілітацією ваших солдатів. І цим займалися прості люди, прості організації. Жодних розпоряджень від уряду чи від мене не було. Вони просто обирали різні форми допомоги».

comments powered by HyperComments