На Харківщині є гостра потреба в технічних спеціалістах та кваліфікованих педагогах

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 7 липня 2017, 10:01
Зокрема, під час навчання у вишах особливий пріоритет надаватиметься студентам, які опановують технічні спеціальності
На Харківщині є гостра потреба в технічних спеціалістах та кваліфікованих педагогах

Про те, які спеціальності на сьогодні є більш затребуваними і студентам яких начальних закладів буде надаватися пріоритет розповіли представники харківських вишів. 

«Як зазначило Міністерство освіти та науки України, у цьому році на 10% буде піднято загальний обсяг державного замовлення на технічні спеціальності, – зазначив Євген Сокіл, ректор Національного технічного університету «ХПІ», – я хочу сказати що, сьогодні держава робить значні кроки в рамках підвищення престижності технічної освіти. Оскільки всі чудово розуміють, що розвиток економіки держави – це, безумовно, перш за все технічна освіта».

Також він розповів, що з 1 січня введений новий порядок щодо нарахування стипендії. Згідно новому порядку, для студентів, які навчаються на технічних спеціальностях, вона була значно підвищена. Мова йде і про ті стипендії, які назначаються на загальних засадах, і про ті, які назначається відмінникам. За словами Євгена Сокола, на сьогодні на ринку праці є багато незаповнених вакансій для випускників технічних вишів. При цьому в області наявні іноземні кампанії, які готові надати і робочі місця, і гідну заробітну платну таким спеціалістам. 

«Потрібно, щоб щоб наші діти розуміли необхідність отримання технічної освіти, – додав він, – тим більше що Харків – це той регіон, який насичений значними і добре працюючими підприємствами. Які потребують значну кількість професійних випускників».

Крім того, зараз є необхідність в кваліфікованих педагогічних кадрах. За словами Галини Пономарьової,  ректора Харківської гуманітарно-педагогічної академії, на сьогоднішній день випускники відповідних вишів не мають проблем з працевлаштуванням. Всі випускники, так чи інакше, змогли знати роботу за фахом.

«Проблема як Харківщини, так і України в цілому полягає в тому, що не вистачає педагогів, – розповіла Пономарьова, – над чим ми і працюємо. Я думаю, що в перспективі ми поставимо питання щодо збільшення прийому. Адже у нас відкриваються нові дошкільні заклади, де потрібні вихователі. І вчителів з різних спеціальностей поки не вистачає».

Вона підкреслила, що нас сьогодні в Харківській області є гостра потреба в хороших педагогах. Особливо якщо мова йде про спеціалістів з інклюзивної освіти. Галина Пономарьова зазначила, що Україна приходить до того, що діти, які мають інвалідність, навчаються не в інтернатах, а у звичайних навчальних закладах. І студенти педагогічних вишів  з огляду на сучасні тенденції багато працюють в цьому напрямку.  

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments