Харківські жінки знають, як робити реформи - Ірина Луценко

П'ятниця, 7 липня 2017, 14:38
Головний ідеолог та один з керівників оргкомітету Першого міжнародного гендерного форуму, представник Президента в Верховній Раді України розповіла, чому для проведення заходу було обрано саме Харківщину
Харківські жінки знають, як робити реформи - Ірина Луценко

«Ми знаходимося в Харківській області, яка демонструє надзвичайні результати втілення реформ, за які стояли наші українські хлопці та наші українські жінки на Майдані, - сказала народний депутат Ірина Луценко під час пленарного засідання Global Gender Forum. - Ця область має унікальне місце розташування. Харків знаходиться в 40 км від кордону країни, яка стала агресором по відношенню до нас. Це прифронтова зона, де на рівні з чоловіками й жінки-волонтери в перші місяці та роки цієї збройної агресії поставляли на фронт зброю, обмундирування, їжу, допомогу. Вони стали медсестрами, взяли зброю та захищали не тільки свою власну родину, а всю країну. Хто, як не харківські жінки, знає, що таке - робити реформи!», - повідомляє «Справжня Варта».

Позначаючи проблематику форуму, Ірина Луценко навела низку даних, що свідчать про існування проблеми гендерної нерівності та гендерно обумовленого насильства в українському суспільстві.

«Ми говоримо про рівну оплату праці для чоловіків та жінок. Але зараз, коли людина приходить на роботу, розрив у оплаті праці для чоловіків та жінок становить від 25 до 35%. При рівній освіті та рівних знаннях. Щороку 150 тисяч жінок потерпають від домашнього насильства, мають каліцтво. 3 мільйони дітей є жертвами та свідками домашнього насильства. Зі 100% безхатченків, 95% - це жінки та діти, що йдуть з дому, тому що потерпали від домашнього насильства», - відзначила народний депутат.

Вона наголосила, що результатом гендерної нерівності є, в тому числі, трудова міграція через неможливість отримувати нормальну зарплатню, а внаслідок - торгівля людьми та сексуальна експлуатація.

«ООН зробила певні дослідження за часів, коли при владі був попередній президент. І сказано було, що якщо ми не будемо проводити реформи та змінювати ситуацію, в тому числі, з вирівнювання прав чоловіків і жінок, в Україні залишиться 26 млн населення. Проблеми гендерної нерівності ведуть і до таких результатів. Це питання виживання нації. Це питання існування України», - підкреслила Ірина Луценко.

Вона також відзначила законодавчі ініціативи та вже прийняті закони, які спрямовані на вирішення питань гендерної нерівності, зокрема, Закон України про державну службу, який відкрив жінкам рівний доступ до найвищих посад у державі.

«Зараз у парламенті працюємо над впровадженням законів, які знімуть бар’єри доступу жінок до армії, до офіцерських звань. Адже краще, коли армія має жіноче обличчя, а не війна має жіноче обличчя», - сказала Ірина Луценко.

Наприкінці свого виступу народний депутат повідомила, що у Верховній Раді України йде активна робота для ратифікації Стамбульської конвенції Ради Європи про запобігання насильства щодо жінок та домашнього насильства.

«Ми підготували та хочемо імплементувати восени всі закони, які дають можливість захистити жінок, дітей і чоловіків від домашнього насильства», - сказала Ірина Луценко.

Як раніше писала «Справжня Варта», єдина в Україні жінка - голова ОДА очолює область, яка має найбільше ризиків, але демонструє позитивні результати соціально-економічного розвитку.

Тому проведення форума саме в Харкові - не випадковість.

Світлична: «Харківська область - приклад того, що Президент Петро Порошенко дотримується європейських стандартів, у тому числі в питаннях гендерної рівності. Керівником регіону призначено жінку. Єдина в Україні жінка - голова ОДА очолює область, яка має найбільше ризиків, але демонструє позитивні результати соціально-економічного розвитку».

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments