«Дві сестри, два моря»: в Харкові стартувала виставка морських пейзажів

Неділя, 9 липня 2017, 10:24
В галереї «Авек» триває виставка Валентини та Ольги Самойлик, присвячена узбережжям Криму та Греції.
«Дві сестри, два моря»: в Харкові стартувала виставка морських пейзажів

Представлені на виставці роботи створювалися під впливом краєвидів Чорного та Егейського морів. За словами художниць, морська тематика взагалі займає значне місце в їх житті та творчості. Свого часу вони жили в Ялті поблизу Нікітського ботанічного саду. Прекрасні саді, гори, квіти, панорами Чорного моря – все це відобразилося на картинах Самойлик. Зокрема, на творчості художниць сказалася їх поїздка до Греції, яка, за їх словами, відкрила для них нові горизонти.

«Тут об’єднані дві теми – це кримське море і грецьке море, – розповіла Ольга Самойлик, – тобто, весь позитив, все, що пов’язане з повітрям, з краєвидами, алеями, парками, пальмовими чи лавандовими полями. Це те, що ми бачили в Греції і те, що нанесло свій відбиток у Криму. А море – це для мене все. Адже ти зростав біля моря, з дитинства звик до сонця, води, до хвиль та тиші. А в цьому році були пальмові алеї й гранатові дерева».

«Ми з сестрою дуже сильно доповнюємо одна одну, – зазначила Валентина Самойлик, – так як ми кримчанки, сам концепт виставки для нас дуже близький. Крім того, свій вплив мала наша поїздка до Греції. Це була моя перша поїздка закордон, про яку я давно мріяла. І виявилось, що вона схожа на Крим – горні масиви, пейзажі, архітектура. Ти знаходиш багато точок дотику. Особливо що стосується менталітету людей. Всі такі відкриті. І я не можу сказати, що Егейське та Чорне моря такі різні. Тих десяти днів в Греції було замало. Та і туга за Кримом також спрацювала. У мене кримських пейзажів дещо більше. Вони мені більш близькі».  

На представленій експозиції можна побачити як кримські, так і грецькі пейзажі, виконані яскравими, крупними мазками. Їх доповнюють портрети та натюрморти, витримані в схожій тематиці. Загалом, всім роботам притаманна тепла та безпосередня атмосфера морського узбережжя та літнього відпочинку.

comments powered by HyperComments