Харківські пам’ятки потребують термінового захисту

Юлія Гуш  |  Вівторок, 18 липня 2017, 10:55
Якщо архітектурним пам’яткам не буде приділена необхідна увага, то через 5-7 років вони можуть зруйнуватися – впевнені активісти.
Харківські пам’ятки потребують термінового захисту

На цьому наголошують активісти та представники громадських організацій, які вже давно переймаються проблемою збереження культурних та архітектурних пам’яток Харкова.

Зокрема, вони зазначають, що тут без системної роботи як з боку влади, так з боку громадськості обійтись неможливо. Адже поки йде робота по збереженню та захисту однієї будівлі –інші продовжують руйнуватися.

«Якщо ми сьогодні не вдамося до активних дій, направлені на збереження обличчя нашого міста, на збереження історії нашого міста, на збереження тих пам’яток, які на сьогодні ще залишились, та почекаємо ще 5-7 років – то рятувати вже буде нічого, – зазначив Ігор Черняк, заступник голови правління ГО «Харківський антикорупційний центр», – потрібно діяти зараз, щоб змінити ситуацію».

Зокрема, він розповів, що чимало проблем додають власники архітектурних пам’яток, які не розуміють їх цінності, а також хаотична забудова вулиць, яка може їм нашкодити.

У свою чергу Дмитро Булах, голова правління ГО «Харківський антикорупційний центр», зазначив, що низка об’єктів зараз знаходиться в незадовільному стані. Частині загрожує руйнування через забудови, частині – занепад через відсутність відповідного догляду.

«Ситуація критична по низці об’єктів, – розповів він, – це будинок по вулиці Свободи 35. Поруч з ним є ділянка, де заплановане будівництво багатоквартирного житлового будинку. І це може нести загрозу колишній пам’ятці архітектури. Яка, на наш погляд, виключена зі списку пам’яток. Їй може загрожувати фактичне знищення. Поруч є вулиці Мироносицька 19 та Мироносицька 21. Вони також знаходяться в незадовільному стані. І їх також доводять до руйнування. Для того, щоб там, можливо, можна побудувати бізнес-центр чи багатоквартирний будинок».

Більше новин читайте на сайті Справжня Варта.

comments powered by HyperComments