Не ваучерами єдиними: яка соціальна допомога надається переселенцям

Юлія Гуш  |  Вівторок, 18 липня 2017, 17:43
Окрім отримання карток безготівкової допомоги, родини ВПО можуть розраховувати і на інші види підтримки.
Не ваучерами єдиними: яка соціальна допомога надається переселенцям

Про це розповіла Тетяна Басюк, виконавча директорка Українського фонду «Благополуччя дітей». Вона розповіла, що разом з наданням ваучерної допомоги, вони також допомагають родинам ВПО краще адаптуватися до нових умов. Зокрема, в Харкові та інших містах області проводяться відкриті дискусії для переселенців, які сприяють налагодженню продуктивної комунікації та обміну набутим досвідом.

«Ми збираємо невеличкі групи людей для того, щоб обговорити ті питання, які їх турбують, – зазначила Тетяна Басюк, – в такій неформальній і дружній атмосфері, щоб люди могли обмінятися досвідом, який у них є. Комусь це допомагає знайти рішення тієї складної ситуації… Люди казали «Ви перші, хто справді поцікавився тим, в якій ситуації ми перебуваємо».

Під час інтерв’ювання родин переселенців виявилось, що деякі з них живуть відособлено та мало що знають про людей, які мешкають поруч. Особливо це актуально для невеличких містечок. Буває, люди думають, що в їх населеному пункті тільки вони є переселенцями, хоча часом такі ж самі родини мешкають зовсім поруч.

«Тобто, люди вели такий закритий спосіб життя, намагалися менше спілкуватися, – розповіла Тетяна Басюк, – а такі групи допомагали їм знайти підтримку та познайомитись з людьми, які також проживають в невеличкому містечку. Для великого міста, я думаю, це також є проблемою. Тому їм потрібен не тільки напрямок гуманітарної допомоги, а й розширення власних контактів. Також є ще навчальний компонент. Ми пропонуємо дистанційні курси для того, щоб люди могли опанувати нові навички. Які, я сподіваюсь, в майбутньому приноситимуть їм додаткові кошти».

В цьому плані фонд продовжує співпрацювати з німецькою компанією Diakonie Katastrophenhilfe. За словами Вольфганга Мьоссінґера, генерального консула Німеччини в Донецьку (Дніпрі), німецький уряд виділив більше 50 мільйонів євро на співробітництво з Україною в таких сферах, як енергозбереження, децентралізація, соціальна допомога та відновлення інфраструктури. Він зазначив, що окрім гуманітарної допомоги, переселенці також потребують певних позитивних перспектив. Тому сприяння інтеграції, соціальна підтримка, запровадження проектів з відновлення інфраструктури соціальних послуг – все це сприяє самостійності в їх подальшому житті.

Як повідомляла «Справжня варта», сьогодні близько ста родин харківських переселенців отримали ваучерну допомогу. Вона дає можливість найбільш вразливим родинам з числа ВПО придбати продукти харчування та товари першої необхідності.

Більше новин читайте на сайті «Справжня Варта».

comments powered by HyperComments