«Хто вбив Павла?»: у Харкові відбувся вечір пам’яті Шеремета

Четвер, 20 липня 2017, 23:41
Тоді в парку Шевченка відбулася акція, приурочена до річниці вбивства журналіста Павла Шеремета.
«Хто вбив Павла?»: у Харкові відбувся вечір пам’яті Шеремета

Даною акцією учасники хотіли привернути увагу до того факту, що навіть рік потому правоохоронці не встановили особи виконавців та замовників вбивства Павла Шеремета. Те ж саме можна сказати і про справу Георгія Гонгадзе та інших журналістів, які були позбавлені життя в результаті їх професійної діяльності.

«Ми вирішили організувати цю акцію, адже це справа честі, – розповіла Ганна Прокаєва, організаторка заходу, – це наша солідарність. На це важливо звертати увагу, адже ми працюємо на людей. Власне те, що сьогодні відбувається з справою Павла Шеремета, дуже нагадує затягування справи Гонгадзе. Ми таким чином вимагаємо більш прозоро, більш глибоко розслідувати справу. Зазвичай чому затягується справа? Бо є люди, які у цьому не зацікавлені. Крім того, це ще питання до правоохоронних органів стосовно їх професійності.

Під час акції учасники тримали в руках аркуші з надписами «Хто вбив Павла?». Деякі з них принесли квіти та запалили свічки. Учасники виступали з вимогою розкрити те вбивство та висловлювали побоювання, що розслідування «зависне» на багато років. Пам’ять Шеремета вони вшанували хвилиною мовчання.

«Не можна вбивати людей, журналістів, – зазначив Борис Редін, учасник акції, – особисто я нічого не знаю про Шеремета, не знаю, наскільки він там хороший чи поганий. Але те, що трапилось… це неможливо, щоб вбивали людей. Те, що скоїлось – це злочин з боку Російської федерації. Однозначно. Але як розслідувати ту справу? Там же працювали «професіонали». Вони знали, що робили. Вони не залишили по собі нічого. Там, я думаю, чисто технічно немає чого розслідувати. Вбили за вказівкою з Москви – та й все».

Зокрема, під час акції учасники підкреслювали, що журналістика як професія та самі журналісти повинні бути захищені чинним законодавством, а деякі з них відмітили, що подібне могло статися з ними чи їхніми колегами. Вони підкреслювали, що журналісти не мають допускати зневажливого ставлення з боку влади до себе.

comments powered by HyperComments