Процес створення ОТГ на Харківщині проходить жваво

Юлія Гуш  |  Вівторок, 1 серпня 2017, 15:07
На сьогоднішній день в Харківській області було утворено 10 об’єднаних територіальних громад. Загалом, згідно перспективному плану на Харківщині має бути створено 57 об’єднаних територіальних громад.
Процес створення ОТГ на Харківщині проходить жваво

Про це розповіла Діана Баринова, директорка Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування.

За її словами, на сьогоднішній день в області було утворен десять ОТГ, які об'єднали 41 місцеву раду. Загалом, вони охопили 125 тисяч мешканців сіл, які складають 9% від сільського населення області.

«Процес активно набирає обертів, – підкреслила Діана Баринова, – я б сказала, що основною рисою об'єднання на Харківщині є те, що у нас немає маленьких громад (менше 5 тисяч). Зараз це питання гостро стоїть на всеукраїнському рівні. І на сьогоднішній день і мінрегіони, і всі експерти виступають проти того, щоб переводити на прямі взаємовідносини з державним бюджетом України громади менше 5 тисяч осіб».

Протягом червня-липня поточного року ще чотири громади зробили остаточні висновки щодо свого об'єднання. Зокрема, вони вже встигли отримати позитивні висновки з боку обласної адміністрації. Баринова підкреслила, що на цьому процес створення ОТГ не зупиняється. Але зазначила, що громадам, які мають намір об’єднатися, слід об’єктивно оцінювати власні можливості та наявні ресурси. Це необхідно для того, щоб новостворена ОТГ могла в подальшому якісно виконувати покладені на неї функції.

Діана Баринова розповіла, що в межах реалізації реформи про децентралізацію були поставлені такі завдання, як активізація ефективного об'єднання громад та їх подальша підтримка, забезпечення актуалізації перспективного плану формування територій громад, сприяння створенню центрів надання адміністративних послуг та забезпечення громад стратегіями розвитку.

За її словами, з самого початку дана реформа не отримала цілковитої підтримки з боку населення, хоча з часом число її прихильників починає зростати: «Але сьогодні люди вже бачать і чують, вони спілкуються зі своїми колегами та родичами з інших областей, – зазначила Баринова, – вони вже самі питають у своїх місцевих рад «А чому ми ще не об’єднались?». Настрої населення змінилися. Але сказати, що всі підтримують, також не можна. Бо залишається фактор, що населення мало знає про реформу».

Нагадаємо, в Україні у жовтні мають відбутися вибори у 146 ОТГ. Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments