Долучитися до процесу декомунізації можуть всі охочі

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 4 серпня 2017, 16:25
Завдяки новому інтернет-порталу харків’яни можуть надсилати інформацію про об’єкти, які ще не було декомунізовано.
Долучитися до процесу декомунізації можуть всі охочі

Група активістів створила сайт Decommunize Kharkiv, який має допомогти мешканцям міста остаточно завершити процес декомунізації.

На порталі буде зібрана інформація про об’єкти, яких цей процес ще не торкнувся. Це, наприклад, можуть бути пам’ятні дошки з іменами партійних діячів, совєтська символіка на будівлях тощо. А коли відповідна інформація буде зібрана, активісти будуть наполягати на демонтажі чи виправленні даних об’єктів.

«Це просто односторінковий сайт, де є весь необхідний функціонал, – розповів Костянтин Левін, розробник та адміністратор порталу, – там є витяг з закону про декомунізацію в Україні, перелік об’єктів, які під неї підпадають. Там є інтерактивна карта, на якій це позначено. І там є форма. Щоб кожен міг написати про об’єкт, вказати адресу, за якою він знаходиться, та додати фото».

Занести інформацію про такі об’єкти можна просто під час прогулянки містом. Для цього достатньо заповнити відповідну форму з гаджету та викласти фото. Після обробки інформація буде опублікована на сайті. На даний момент на інтерактивну карту було занесено близько 60 об’єктів. Таку кількість активісти пояснюють тим, що міська влада аж ніяк не бажає брати участь в процесі декомунізації.

«Влада перешкоджала цьому процесу, – розповів Дмитро Булах, голова правління ГО «Харківський антикорупційний центр», – але була змушена піти на певні поступки під тиском суспільства ще в травні минулого року. На жаль, ми часто чуємо про те, що вони намагаються проспекту Петра Григоренка повернути стару назву – Маршала Жукова. Такі спроби періодично виникають. Але, я думаю, ми всі будемо стояти на сторожі нової назви. І об’єкти або не декомунізуються, або роблять це повільно тому, що міська влада не вважає цей процес важливим. Я думаю, десь в глибині душі вона симпатизує цим назвам».

Якщо міська влада проігнорує наробки даної ініціативи, то підключиться громадянське суспільство. Яке в Харкові, як зазначили активісти, достатньо потужне. В хід можуть піти і звернення до суду, і акції прямої дії.

comments powered by HyperComments