У Харкові з’явився пам’ятник Івану Сірку (ФОТО)

П'ятниця, 18 серпня 2017, 18:12
Пам’ятник легендарному ватажку запорожців встановили в Харкові на Бурсацькому узвозі, біля виходу зі станції метро «Історичний Музей».
У Харкові з’явився пам’ятник Івану Сірку (ФОТО)

За інформації прес-служби мерії, співавтором проекту є скульптор Олександр Рідний, повідомляє Справжня Варта.

За його словами, пам’ятник відлитий з бронзи, облицювання постаменту з сірого граніту. Його висота – 5.1 м, висота постаменту  - 1.7 м.

Довідка: Іван Дмитрович Сірко (1610-1680) – кошовий отаман Запорозької Січі.  За період перебування на посаді отамана провів безліч великих і малих битв, при цьому жодного разу не отримав поразки. Дванадцять разів Низове товариство обирало Сірко своїм отаманом.  Кошовий Іван Сірко мав шалену популярність серед козаків та був відомий далеко за межами України.

Жоден український гетьман і отаман не здобув стільки перемог над кримсько-татарськими і турецькими ордами, як кошовий Іван Сірко, за що отримав безмежну любов та визнання сучасників. Головною метою своїх походів він ставив визволення співвітчизників з полону Османської Порти та Кримського ханства. Безмежна любов до Батьківщини поєднувалася в ньому з особистою мужністю, хоробрістю та яскравим талантом полководця.

Про Івана Сірка ходить багато легенд та переказів, деякі з яких з’явилися ще за життя отамана.

comments powered by HyperComments